Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:20. maj 2014Kontor: Asyl- og VisumkontoretSagsbeh: Marie-Louise VindahlAndersenSagsnr.: 2014-0030-2040Dok.:1099771
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 699 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 699 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oplyse, hvor længe oplysninger om asylansø-gere opbevares i Eurodac og hvor længe oplysninger om ud-lændinge, der er indrejst ulovligt, opbevares? Vil ministeren iforlængelse heraf redegøre for, hvorvidt reglerne efter ministe-rens opfattelse i tilstrækkelig grad sikrer, at en udlænding ikkekan søge asyl eller indrejse ulovligt i flere EU-lande?”Svar:
1.
Eurodac-systemet blev oprettet ved Rådets forordning nr. 2725/2000 af11. december 2000 om oprettelse af ”Eurodac” til sammenligning af fin-geraftryk med henblik på en effektiv anvendelse af Dublin-konventionen(Eurodac-forordningen). Forordningen er gennemført i dansk ret ved lovnr. 323 af 18. maj 2005 om Danmarks tilknytning til Dublin- og Eurodac-forordningen på mellemstatsligt grundlag.2.
Det følger af Eurodac-forordningens artikel 1, at formålet med oprettel-sen af en central Eurodac-database er at lette fastsættelsen af, hvilken med-lemsstat der i henhold til Dublin-forordningen er ansvarlig for behandlin-gen af en asylansøgning, der indgives i en medlemsstat, samt på andenmåde at lette anvendelsen af Dublin-forordningen.Ifølge forordningens artikel 4 skal medlemsstaterne omgående optage fin-geraftryk af alle asylansøgere, der er fyldt 14 år. Efter forordningens arti-kel 8 gælder tilsvarende i forhold til alle udlændinge, der er fyldt 14 år, ogsom pågribes i forbindelse med ulovlig indrejse fra et tredjeland og ikkeafvises. Oplysningerne skal i begge tilfælde straks videregives til Eurodac-databasen.Fingeraftryksoplysninger optaget af udlændinge, som pågribes i forbindel-se med ulovlig indrejse fra et tredjeland og ikke afvises, lagres som ud-gangspunkt i den centrale database i to år, jf. forordningens artikel 10 (1).Oplysningerne vil dog blive slettet tidligere, hvis den medlemsstat, der harvideregivet oplysningerne, får kendskab til, at udlændingen har fået op-holdstilladelse, har forladt medlemsstaternes område, eller har opnåetstatsborgerskab i en af medlemsstaterne, jf. forordningens artikel 10 (2).Alle registrerede oplysninger om asylansøgere, herunder fingeraftryksop-lysninger, lagres som udgangspunkt i den centrale database i 10 år fra tids-punktet, hvor fingeraftryk blev optaget, jf. forordningens artikel 6 (1). Op-2
lysningerne skal dog slettes tidligere, hvis den medlemsstat, der har vide-regivet oplysningerne, bliver klar over, at udlændingen har opnået stats-borgerskab i en af medlemsstaterne, jf. forordningens artikel 7. Fingeraf-tryksoplysningerne vil desuden blive blokeret i databasen, hvis den pågæl-dende er blevet meddelt opholdstilladelse som flygtning i en af medlems-staterne, jf. forordningens artikel 12 (1). Når oplysninger er blokeret, vilden anmodende medlemsstat ikke blive informeret, når der er et såkaldt hitvedrørende den pågældende, men i stedet modtage et negativt resultat.3.
Europa-Parlamentet og Rådet har vedtaget en ændret forordning, der vilfinde anvendelse fra juli 2015. Reglerne om opbevaring af fingeraftryk op-taget af asylansøgere ændres ikke, men der indføres en ny ordning, hvoref-ter der i stedet for blokering sker mærkning af oplysninger om personer,der er meddelt asyl. Med indførelsen af en mærkningsordning vil den an-modende medlemsstat blive informeret om hits vedrørende den pågælden-de person, også efter at denne er meddelt asyl. Myndigheder i medlemssta-terne (i Danmark Rigspolitiet) og Den Europæiske Politienhed (Europol)vil således under visse nærmere betingelser opnå en udvidet adgang til op-lysningerne i Eurodac-databasen. På denne måde undgås det, at personerfår opholdstilladelse i flere medlemsstater. Endvidere ændres reglerne omopbevaring af fingeraftryk, der er optaget af ulovligt indrejste udlændinge,således at opbevaringsperioden nedsættes fra 2 år til 18 måneder. Ændrin-gerne vil skulle gennemføres ved en ændring af udlændingeloven.4.
Justitsministeriet anser Eurodac-forordningen for at være et centralt red-skab for udlændingemyndighederne i forhold til fastlæggelse af asylansø-geres og ulovligt indrejsende tredjelandsstatsborgeres identitet og i relationtil Dublin-samarbejdet. Rigspolitiet har supplerende oplyst, at Eurodac-forordningen efter Rigspolitiets opfattelse på en tilfredsstillende måde un-derstøtter de forudsatte formål, herunder navnlig arbejdet inden for ram-merne af Dublin-forordningen med at fastlægge ansvaret for behandlingenaf asylansøgninger, der indgives i en EU-medlemsstat.
3