Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1363282_0001.png
1363282_0002.png
1363282_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
30. april 2014PolitikontoretUffe Kritte Nielsen2014-0030-20461101638
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 686 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 686 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, om hun – med henblik på atbekæmpe den stigende illegale arbejdskraft i Danmark - vil ta-ge initiativ til flere stikprøvekontroller, både i restauranter ogbutikker, som måske benytter sig af illegal arbejdskraft, og vedlandets grænser.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet udtalelser fra politikredsene.Udtalelserne fra politikredsene viser sammenfattende, at poli-tikredsene allerede i dag udfører en bredspektret indsats overfor illegal arbejdskraft, herunder i forhold til restauranter ogbutikker.Dette sker bl.a. inden for rammerne af den koordinerede ind-sats mod social dumping i samarbejde med Arbejdstilsynet ogSKAT. Denne indsats, der omfatter såvel landsdækkende somregionale aktioner, har dog hidtil kun i begrænset omfang i en-kelte politikredse inddraget kontrol af restauranter og butikker.Herudover udføres politiets kontrolindsats inden for rammerneaf det, der nu kaldes den fælles myndighedsindsats (tidligere”Fairplay”), hvor politiet gennemfører kontroller sammen medf.eks. SKAT, Fødevarestyrelsen og kommunerne. Der har somled i dette samarbejde i de senere år i en række politikredseværet gennemført aktioner mod restauranter og andre spiseste-der samt forskellige typer af butikker, herunder købmænd, kio-sker, bagerier og grønthandlere. Der har især i Københavns po-litikreds været et højt aktivitetsniveau på dette område.Endelig gennemfører politikredsene ”egne” selvstændige initi-ativer/kontrolaktiviteter med henblik på at bekæmpe illegal ar-bejdskraft på baggrund af det aktuelle trusselsbillede og an-meldelser m.v.

2.

For så vidt angår indrejsekontrol kan det oplyses, at det føl-ger af udlændingelovens § 28, stk. 1, nr. 3, jf. stk. 2, at udlæn-dinge, der er statsborgere i lande, der ikke er tilsluttet Schen-genkonventionen eller Den Europæiske Union, skal afvises vedindrejsen fra et land, der ikke er tilsluttet Schengenkonventio-nen, hvis der efter det, der er oplyst om udlændingens forhold,er grund til at antage, at den pågældende vil arbejde her i lan-2
det uden fornøden tilladelse. Det indgår således som en del afindrejsekontrollen ved passage af de ydre Schengengrænser iDanmark at påse, at der ikke sker indrejse af illegal arbejds-kraft. Indsatsen mod illegal arbejdskraft indgår også som etelement i den patruljering, som de relevante politikredse udfø-rer i de grænsenære områder. Københavns Politi har endvidereoplyst, at spørgsmålet om muligt ulovligt arbejde ligeledesinddrages i de kontroller af opholdsgrundlag, som politikred-sen løbende gennemfører over for udlændinge, som træffes pågaden eller under andre omstændigheder.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse, idet jeg har noteret mig, atpolitikredsene allerede i dag udfører en bredspektret indsats over for illegalarbejdskraft. Jeg har desuden noteret mig, at politiet sammen med bl.a.SKAT, Fødevarestyrelsen og kommunerne de senere år har gennemført ak-tioner mod restauranter og andre spisesteder samt forskellige typer af bu-tikker, herunder købmænd, kiosker, bagerier og grønthandlere inden forrammerne af det, der nu kaldes den fælles myndighedsindsats (tidligere”Fairplay”).
3