Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1351874_0001.png
1351874_0002.png
1351874_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. marts 2014PolitikontoretLouise Bach Algren2014-0030-20181091962
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 681 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 681 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvad er ministerens holdning til, at politiet i Kalundborg tirs-dag den 4. februar 2014 uden problemer gennemførte en stor-stilet razzia på Kalundborg Gymnasium og HF i søgen eftereuforiserende stoffer og andre former for rusmidler alene påforlydender om, at noget sådant skulle befinde sig på gymnasi-et, når Nordsjællands Politi i december 2013 afviste at foretageen razzia efter sporede stjålne mobiltelefoner i asylcenter Cen-ter Sandholm under henvisning til, at retsplejeloven forudsæt-ter en konkret mistanke, før politiet kan gå ind og ransage, ogmener ministeren ikke, at det er underligt, at razzia og ransag-ning kan finde sted på forlydender ét sted, mens det ikke kanlade sig gøre på baggrund af konkret viden et andet sted, oghvad agter ministeren at gøre ved det?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet udtalelserfra Midt- og Vestsjællands Politi og Nordsjællands Politi.Midt- og Vestsjællands Politi har for så vidt angår den konkre-te aktion på Kalundborg Gymnasium oplyst, at denne var et ledi en samlet indsats med et delvist præventivt sigte i forhold tilat skabe øget fokus på unges salg og brug af euforiserendestoffer.Aktionen blev iværksat på baggrund af en henvendelse til poli-tiet fra gymnasiets ledelse, som efter flere henvendelser fraelever og forældre havde fået mistanke om brug af euforise-rende stoffer i skoletiden. Der var således modtaget oplysnin-ger om og iagttaget adfærd hos flere elever, som indikeredemisbrug, ligesom skolens rengøringspersonale havde gjort etkonkret fund af et narkotikalignende stof på skolens område.Selve aktionen blev planlagt og gennemført i samarbejde medgymnasiets ledelse, kommunens SSP-medarbejdere og Ka-lundborgs Misbrugscenter. Der blev foretaget undersøgelser afgymnasiets lokaler med tilladelse fra ledelsen og dermed udenkendelse, jf. herved retsplejelovens § 795, stk. 1. Eleverne blevikke betragtet som mistænkte og kunne alle frit forlade skolensområde under aktionen.Derudover blev der foretaget enkelte undersøgelser af tøj, ta-sker og skabe, i det omfang nærmere undersøgelse var indike-ret ud fra undersøgelser med politiets hunde, som er trænet i at2
finde spor efter narkotika. Undersøgelse af tøj, skabe og taskerforegik på baggrund af samtykke fra de pågældende personerog i et enkelt tilfælde med hjemmel i retsplejelovens § 796,stk. 3.Nordsjællands Politi har for så vidt angår de konkrete indsats-muligheder i Asylcenter Sandholm oplyst, at indretningen i de-le af asylcenteret, hvor beboertætheden er høj og fordelt i etstort antal mindre lokaler i flere etager, ofte vil gøre det van-skeligt med udgangspunkt i GPS-oplysninger fra sporingspro-grammer i it-udstyr tilstrækkeligt præcist at fastlægge, hvor ilokalemassen f.eks. en mobiltelefon befinder sig.Baggrunden herfor er, at sporingen er dynamisk med varieren-de grader af nøjagtighed, ligesom pejlingen alene er horisontal,men ikke vertikal og dermed ikke indeholder nærmere oplys-ning om, i hvilken højde sporingssignalet er afgivet.Rigspolitiet skal supplerende bemærke, at omstændighederneomkring henholdsvis den konkrete indsats på KalundborgGymnasium, der som nævnt blev gennemført efter planlægningog aftale med skolens ledelse, og konkrete indsatsmulighederpå Asylcenter Sandholm, som det fremgår, ikke er umiddelbartsammenlignelige. Navnlig er Asylcenter Sandholm kendeteg-net ved overvejende at blive brugt til beboelse i en ejendom,hvor ransagning af størstedelen af arealet ikke, som sket påKalundborg Gymnasium, kan foretages på grundlag af et sam-tykke fra ledelsen.”
Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse og kan i øvrigt henvise tilde samtidige besvarelser af spørgsmål nr. 326-332 (Alm. del) fra Folketin-gets Retsudvalg.
3