Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1356488_0001.png
1356488_0002.png
1356488_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:8. april 2014Kontor: FærdselskontoretSagsbeh: Marie Louise SkibstedAlsSagsnr.: 2014-0030-2007Dok.:1088889
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 648 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. februar2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kristian Pihl Lorentzen (V).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 648 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren bekræfte, at Rigspolitiets færdselsafdeling harindført regler om, at der ved gennemførelse af vejkontrollerrettet mod ulovlig cabotagekørsel ikke længere skal udstedesbøder for enkeltstående overtrædelser vedr. undladt betaling afvejbenyttelsesafgift (euro vignet)? I bekræftende fald: Finderministeren en sådan praksis rimelig i forhold til målet om atsikre fair konkurrence for danske vognmænd, der ikke kanunddrage sig betaling af vejbenyttelsesafgift?”

Svar:

Spørgsmålet om betaling af vejbenyttelsesafgift er reguleret i bekendtgø-relse nr. 896 af 15. august 2011 af lov om afgift af vejbenyttelse, som hø-rer under Skatteministeriet. Reglerne håndhæves af politiet.Justitsministeriet har på den baggrund til brug for besvarelsen af spørgs-målet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at det fremgår af vejbenyttelsesaf-giftslovens § 14, stk. 2, nr. 2, at den, der forsætligt eller groftuagtsomt unddrager sig afgift ved gentagne gange at benytte etafgiftspligtigt køretøj, der ikke er betalt afgift for, kan straffesmed bøde.Som det fremgår af bestemmelsen, er det først strafbart at und-drage sig betaling af vejbenyttelsesafgift, når dette sker gen-tagne gange. Der er ikke begået noget strafbart, når politiet i etførstegangstilfælde standser et køretøj og konstaterer, at derikke er betalt vejbenyttelsesafgift.For en nærmere beskrivelse og fortolkning af vejbenyttelseslo-vens bestemmelser henvises i øvrigt til Skatteministeriet, somer ressortministerium.Det kan endvidere oplyses, at Rigspolitiet i forbindelse medarbejdet med oprettelse af en selvstændig gerningskode formanglende betaling af vejbenyttelsesafgift er blevet opmærk-som på, at politiet i forbindelse med håndhævelse af reglerneikke har været tilstrækkelig opmærksomme på, at der først kanstraffes, når der er tale om gentagne afgiftsunddragelser.Rigspolitiet har derfor i februar 2014 udsendt en orientering tilkredsene om reglerne om vejbenyttelsesafgift, herunder om, atdet ikke er strafbart at unddrage sig afgift i førstegangstilfælde.
2
Rigspolitiet har endvidere rettet henvendelse til Rigsadvoka-ten, idet der kan være behov for en gennemgang af tidligereafgjorte sager.Det kan i øvrigt oplyses, at Rigspolitiet i januar 2014 har af-holdt møde med SKAT og i den forbindelse henledt opmærk-somheden på de håndhævelsesmæssige problemer, som be-stemmelsen medfører for politiets kontrol med betaling af vej-benyttelsesafgift.”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet endvidereindhentet en udtalelse fra Skatteministeriet, der har oplyst følgende:”Efter lov om afgift af vejbenyttelse betales der vejbenyttelses-afgift for danske og udenlandske lastbiler mv. med en tilladttotalvægt på 12 tons og derover til vejtransport. Afgiften byg-ger på en mellemfolkelig aftale, der i dag omfatter Benelux-landene, Sverige og Tyskland. Tyskland opkræver dog ikkelængere afgiften og deltager kun med observatorstatus.Skatteministeriet er ressortministerium og kontrollen med beta-ling af vejafgift varetages af politiet. Danske lastbiler betalerafgiften én gang årligt, mens udenlandske lastbiler kan betaleafgiften for en dag, en uge, en måned eller et år. Hvis det underkontrollen konstateres, at afgiften ikke er betalt, anmodeschaufføren om at betale inden fortsat kørsel.Indtil 30. september 2008 skulle lastbilerne medbringe et pa-pirbevis under kørslen som bevis for afgiftsbetaling, og politietkunne straffe med bøde på stedet for manglende papirbevis.Med virkning fra 1. oktober 2008 blev afgiftsbetalingen digita-liseret. Papirbeviset blev afskaffet og erstattet af en fælles cen-tral registrering af betalt afgift. Samtidig afskaffedes straffebe-stemmelsen for manglende papirbevis, uden der bliver indførten ny straffebestemmelse for kørsel uden betaling af vejafgift.Skatteministeriet vil snarest muligt fremsætte et lovforslag, dergenindfører den bortfaldne sanktionsmulighed i lov om afgiftaf vejbenyttelse.”
3