Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Folketingets Retsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato:19. marts 2014
Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs brev af19. februar
2014følger hermed minister for børn, ligestilling, integration og sociale
forholds endelige svarpå spørgsmål nr.603 (REU alm. del).
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Ansvarlig: bgnSagsnr.2014 - 1509
Spørgsmål nr. 603:
”Vil ministeren redegøre for hvilke betingelser, der skal være opfyldt, nårudenlandske par kommer til Danmark og gifter sig, herunder redegøre forhvilken dokumentation de danske vielsesmyndigheder kræver, og hvilkenkontrol der foretages af dokumentationen? Vil ministeren endvidere oplyseantallet af vielser af udenlandske par i perioden 2009-2013 fordelt på lands-dele?”
Svar:
Jeg kan oplyse, at betingelserne for indgåelse af ægteskab i Danmark frem-går af ægteskabsloven. Betingelserne gælder for alle, der vil giftes i Dan-mark, uanset statsborgerskab og bopæl. Betingelserne er følgende:Begge parterne skal være fyldt 18 år. Prøvelsesmyndigheden(kommunen) kan dispensere fra alderskravet. Er en eller begge par-ter under 18 år, skal den eller de, der har forældremyndigheden, gi-ve samtykke til vielsen. Kommunen kan dispensere fra samtykke-kravet, hvis der ikke er rimelig grund til at nægte samtykke. Oven-stående gælder også for personer under visse typer af værgemål ef-ter værgemålsloven. For udenlandske parter vil deres alder normaltkunne dokumenteres med et pas eller lignende, og parterne skalderudover give oplysninger om deres alder og eventuelle værgemål iansøgningen. Samtykke fra forældremyndighedsindehaver ellerværge gives på en blanket, som kommunerne har udarbejdet.Parterne må ikke være slægtninge i ret op- og nedstigende linje ellersøskende. Parterne skal give oplysninger om disse forhold i ansøg-ningen.
2
Parterne må ikke have været gift med den anden parts slægtning iret op- eller nedstigende linje. Ankestyrelsen, Familieretsafdelingen,kan dispensere fra dette. Parterne skal give oplysninger om disseforhold i ansøgningen.Parterne må ikke være adoptant og adoptivbarn. Parterne skal giveoplysninger om disse forhold i ansøgningen.Begge parterskal være ugifte. For par, der bor i Danmark, vil dettenormalt kunne dokumenteres ved opslag i CPR. For par, der bor iudlandet, vil dette som udgangspunkt skulle dokumenteres med ensåkaldt civilstandsattest, hvori en udenlandsk myndighed giver op-lysning om parternes civilstand. Har en eller begge parter tidligereværet gift, skal der tillige vedlægges dokumentation for, at ægteska-bet er opløst – fx en skilsmissedom, en dødsattest eller tilsvarende.Er et tidligere ægteskab opløst ved død, må den længstlevende æg-tefælle ikke indgå nyt ægteskab, før bobestyrerbehandling/offentligtskifte er påbegyndt, eller privat skifte er afsluttet.Der er nogle få und-tagelser hertil, bl.a. hvis der ikke skal foretages dødsbobehandlingher i landet. Betingelsen om skifte vil således normalt ikke finde an-vendelse for par, der bor i udlandet.Parterne skal have lovligt ophold i Danmark, fx på baggrund af ind-fødsret, opholdstilladelse, turistvisum m.v. Dette vil normalt kunnedokumenteres med et pas, en opholdstilladelse eller et visum.Kommunen kan dispensere fra betingelsen om lovligt ophold, hvisder er ganske særlige omstændigheder.Har den ene part dansk indfødsret, statsborgerskab i et af de andrenordiske lande eller opholdstilladelse efter nogle bestemte regler iudlændingeloven, og er dette ikke tilfældet for den anden part, skalparterne afgive en erklæring om at være bekendt med bestemmel-serne i udlændingeloven om opholdstilladelse til ægtefælle ellersamlever. Erklæringen afgives på en blanket, der er udarbejdet afJustitsministeriet.
Herudover er det tillige et krav, at begge parter har evnen til at handle for-nuftsmæssigt, og at de ikke i forvejen er gift eller registreret med hinanden.Når en part foreviser et pas, en opholdstilladelse eller et visum, er det kom-munen, der vurderer, om passet m.v. er ægte. Er kommunen i tvivl, kankommunen fxkontakte politiet eller udlændingemyndighederne herom.Foreviser en part dokumenter fra udlandet, er det kommunen, der vurderer,om dokumentet er ægte. Udenlandske dokumenter skal som udgangspunkthave en legaliseringspåtegning eller apostillepåtegning fra den relevanteudenlandske myndighed. Begge former for påtegning er med til at sikre, atdokumentet er ægte. Hvis kommunen er i tvivl om ægtheden af et dokument,kan kommunen kontakte de udenlandske myndigheder, som har udstedtdokumentet,og/eller de myndigheder, som har lavet en legaliserings- eller
3
apostillepåtegning på dokumentet. Dokumenter fra de fleste lande i Europaog fra Australien, Canada, New Zealand, Tyrkiet og USA er dog undtaget frakravet om en legaliserings- eller apostillepåtegning.Hverken ministeriet eller KLer i besiddelse af statistik om antallet af vielser afudenlandske par i perioden 2009-2013.
Manu Sareen
/ Malene Vestergaard