Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1344479_0001.png
1344479_0002.png
1344479_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
11. marts 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Anders LotterupSagsnr.: 2014-0030-1974Dok.:1077735
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 593 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. februar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 593 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren lave en oversigt over behandlingsmulighedernefor psykisk syge samt personer med adfærds- og personlig-hedsforstyrrelser i vores fængsler, om muligt gerne nedbrudt iforskellige diagnoser og dertil hørende behandling? Hvis det ermuligt, skal det opstilles synoptisk og sammenlignes med mu-lighederne udenfor murene.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at indsatte, som lider af enegentlig sindssygdom (psykose), ikke bør opholde sig i et fængsel, og at deså hurtigt som muligt skal overføres til et hospital eller en anden passendebehandlingsinstitution. Det følger blandt andet af principperne bag straffe-lovens § 16. Kriminalforsorgen forsøger derfor altid at få en psykisk sygindsat, der lider af en egentlig sindssygdom (psykose), indlagt på en psyki-atrisk afdeling. I praksis forekommer det, at der befinder sig psykisk syge(psykotiske) indsatte i en af kriminalforsorgens institutioner i den periode,hvor de pågældende afventer overførsel til en psykiatrisk afdeling. Der ar-bejdes løbende på at nedbringe sådanne ventetider.Direktoratet for Kriminalforsorgen har derudover henvist til, at det fremgåraf forarbejderne til straffuldbyrdelsesloven, at indsatte i sundhedsmæssighenseende så vidt muligt skal sidestilles med andre borgere i samfundet.Standarden for den sundhedsmæssige betjening af de indsatte skal såledesfølge standarden i det almene sundhedsvæsen.Det er ligeledes et princip, at der som udgangspunkt ikke inden for krimi-nalforsorgen bør etableres behandlingssystemer parallelt med de alminde-lige behandlingssystemer. Dette muliggør, at den enkeltes individuelle be-handlingsbehov imødekommes bedst muligt, at den enkelte indsatte sikreset differentieret behandlingstilbud, og at den indsatte i behandlingsmæssighenseende er ligestillet med andre borgere.Af blandt andet praktiske og sikkerhedsmæssige grunde – herunder at dertil stadighed er en større gruppe indsatte, der under opholdet i kriminalfor-sorgen har behov for psykiatrisk støtte og behandling – kan princippet omat benytte det almindelige behandlingssystem ikke fuldt ud opretholdes.Der er derfor til institutionerne i et vist omfang tilknyttet psykiatere ogpsykologer, således at de indsattes behov for psykiatrisk behandling kantilgodeses.2
For nogle indsatte med psykiske lidelser er der også mulighed for at afsonei Anstalten ved Herstedvester, som er en behandlingsinstitution for indsattemed særligt behov for psykiatrisk/psykologisk bistand. Anstalten har enlandsdækkende funktion og har fuldtidsansatte psykiatere og psykologer.Valg af behandlingen for den enkelte indsatte beror på en lægefaglig vur-dering i hvert enkelt tilfælde. Oplysninger om diagnoser og behandling re-gistreres i den enkelte indsattes patientjournal. Kriminalforsorgen har såle-des ikke generelle centrale registreringer af diagnoser og behandling af deindsatte. I relation til spørgsmålet om behandlingsmuligheder bemærkes, atKriminalforsorgen tilbyder en række kognitive programmer, hvis overord-nede formål er kriminalpræventivt, og som lærer deltagerne en række for-skellige færdigheder, som gør dem bedre i stand til at kontrollere deres ad-færd.Herudover bemærkes, at der i 2005 er indført behandlingsgaranti for ind-satte med alkoholmisbrug i kriminalforsorgens institutioner, og at der i2007 er indført behandlingsgaranti for indsatte med narkotikamisbrug.Dermed garanteres indsatte misbrugere, der er motiveret for behandling,behandling senest 14 dage efter anmodningen herom.
3