Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1346196_0001.png
1346196_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
14. marts 2014StrafferetskontoretRasmus Nexø Jensen2014-0030-19701072696
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 587 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. februar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Karen Hækkerup/Lise Bitsch
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 587 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvorledes straffelovens bestem-melse om medvirken finder anvendelse i sager, hvor mindre-årige har begået kriminelle handlinger foranlediget af personerover den kriminelle lavalder som det fx var tilfældet i den net-op afgjorte sag ved Retten i Glostrup, hvor den tiltalte havdeinstrueret en mindreårig i at skyde mod en tatovørbutik i Kø-ge?”

Svar:

1.

I spørgsmålet henvises til en konkret sag, der er behandlet ved Retten iGlostrup.Justitsministeriet finder af principielle grunde ikke at burde udtale sig omden konkrete sag.

2.

Justitsministeriet kan imidlertid mere generelt om medvirkensansvar op-lyse, at efter straffelovens § 23, stk. 1, omfatter en straffebestemmelse alle,der ved tilskyndelse, råd eller dåd har medvirket til den pågældende lov-overtrædelse. Straffen kan dog nedsættes for den, der kun har villet yde enmindre væsentlig bistand eller styrke et allerede fattet forsæt, samt når for-brydelsen ikke er fuldbyrdet eller en tilsigtet medvirken er mislykkedes.Som det fremgår, omfatter strafansvaret alle, der medvirker til den krimi-nelle handling ved ”tilskyndelse, råd eller dåd”. Herunder hører både bi-stand, som skal forøge muligheden for at gennemføre lovovertrædelsen(”fysisk meddelagtighed”), og bistand, som skal øge viljen dertil (”psykiskmeddelagtighed”, herunder ”anstiftelse”). Udgangspunktet for medvir-kensansvaret er således, at alle, der samvirker om en forbrydelse, pådragersig strafansvar.Medvirkensansvaret efter § 23 er uafhængigt af, om en eller flere af de øv-rige medgerningsmænd er omfattet af en subjektiv straffrihedsgrund, f.eks.at den eller de pågældende er under den kriminelle lavalder. Er en personsåledes medansvarlig for kriminalitet begået af en mindreårig, f.eks. ved athave tilskyndet eller hjulpet den mindreårige med at begå det strafbareforhold, vil den pågældende kunne straffes i overensstemmelse med dealmindelige regler om medvirken.
2