Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1343738_0001.png
1343738_0002.png
1343738_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:11. marts 2014Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Thomas Schouby Han-senSagsnr.: 2014-0030-1962Dok.:1069110
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 579 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. februar2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 579 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren indhente en redegørelse fra politiet og kom-mentere på indslaget i TV2 Lorry den 8. februar 2014 kl.19.30, hvor det fremgår, at politiet var to timer om at nå fremtil en pensioneret landbetjent i Store Heddinge, der i forbindel-se med en trafikulykke foretog en civil anholdelse, til trods forat der i umiddelbar nærhed var en patruljevogn tilstede, og kanministeren oplyse hvordan politiledelsen i fremtiden vil sikreen bedre koordination imellem politiets forskellige enheder, så-ledes at ventetiden nedbringes markant til gavn for borgerne?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Til brug for besvarelsen har Rigspolitiet indhentet en udtalel-se fra Midt- og Vestsjællands Politi, der har oplyst, at politi-kredsen tirsdag den 4. februar 2014 kl. 13.57 modtog en an-meldelse fra en pensioneret landbetjent om et færdselsuhelduden personskade i Store Heddinge. Det fremgik af anmeldel-sen, at den ene part i færdselsuheldet var kørt fra uheldsstedet,men at han kort efter var bragt til standsning af landbetjentenog en anden borger. Den pensionerede landbetjent og borgerenhavde i den forbindelse anmodet føreren af køretøjet – somforholdt sig roligt – om at forblive på stedet, indtil politietkom. I forbindelse med anmeldelsen blev anmelder gjort op-mærksom på, at såfremt patruljen i Store Heddinge ikke var tilrådighed, ville der gå et stykke tid, før politiet kunne værefremme.Vagtcentralen i politikredsen vurderede på baggrund af anmel-delsen, hvordan opgaven bedst kunne prioriteres, herunder omder var tale om en hastende udrykningsopgave, og hvilke res-sourcer der var til rådighed. Det blev konstateret, at de patrul-jer, som var tættest på Store Heddinge, herunder den politiassi-stent, der opholdt sig på kommunekontoret i Store Heddinge,og hvor der var parkeret en synlig patruljevogn, var optaget afandre opgaver. Der blev derfor disponeret en beredskabspatrul-je fra Ringsted, som var fremme i Store Heddinge kl. 15.00,hvor der blev optaget rapport vedrørende færdselsuheldet.Midt- og Vestsjællands Politi har videre oplyst, at når vagtcen-tralen modtager en anmeldelse, vil det altid bero på en konkretvurdering, hvordan der skal disponeres i sagen. I dette tilfældeblev det undersøgt og vurderet, at de nærmeste patruljer varoptaget af andre vigtige opgaver, ligesom det blev vurderet, atkørslen til stedet skulle foretages uden brug af udrykningssig-2
naler, idet der ikke var tale om en opgave, der kunne begrundeudrykningskørsel. I sådanne tilfælde er køretiden fra Ringstedtil Store Heddinge ca. 1 time.Endelig har Midt- og Vestsjællands Politi oplyst, at det er ble-vet indskærpet over for vagtcentralen, at man, da man konsta-terede, hvilken patrulje der var til rådighed, henset til blandtandet patruljens køredistance og opgavens karakter af færd-selsuheld uden personskade burde have underrettet anmelderog parter om, at der i det konkrete tilfælde ville være en reakti-onstid på ca. 1 time.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse.
3