Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1337480_0001.png
1337480_0002.png
1337480_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:21. februar 2014Kontor: PersonalekontoretSagsbeh: Stine Maria TolstrupChristensenSagsnr.: 2014-0030-1959Dok.:1068765
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 577 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. februar2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Fode
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 577 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere CairosConsult A/S’ analyse afsamarbejdsvanskelighederne i Politiets Efterretningstjeneste.Vil ministeren endvidere oplyse, hvad ministeren vil gøre forat sikre, at rapportens anbefalinger bliver fulgt? Vil ministerenendelig redegøre for, hvorfor der ikke på et langt tidligere tids-punkt blev grebet ind fra Rigspolitichefens og/eller ministerensside, jf. artiklen ”Professor efter ny rapport: Alarmklokkernebimlede” i Ekstra Bladet den 6. februar 2014?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiets fællestillidsrepræsentant orienterede ved et mø-de i Rigspolitiets Hovedsamarbejdsudvalg den 6. september2013 om samarbejdsproblemerne. Politiforbundets tillidsre-præsentanter valgte at udtræde af Politiets Efterretningstjene-stes områdesamarbejdsudvalg den 13. september 2013. Rigs-politiet modtog henholdsvis den 28. oktober 2013 og den 13.november 2013 via Politiforbundet breve fra Politiforeningen iPolitiets Efterretningstjeneste, som beskrev den alvorlige sam-arbejdssituation i Politiets Efterretningstjeneste.Rigspolitiet tog umiddelbart efter, at sagen blev rejst i Rigspo-litiets Hovedsamarbejdsudvalg den 6. september 2013, initiativtil i samarbejde med Politiforbundet at få afklaret problemernei Politiets Efterretningstjeneste. Det bemærkes i den forbindel-se, at Rigspolitiet og Politiforbundet under hele forløbet løben-de har været i tæt dialog om situationen.Der blev herefter iværksat en række initiativer med henblik påat forbedre samarbejdsforholdene i Politiets Efterretningstjene-ste, herunder anvist ekstern konsulentbistand, samt iværksat enøget forankring af arbejdet i Politiets Efterretningstjenestesområdesamarbejdsudvalg i Rigspolitiets Hovedsamarbejdsud-valg. Der blev som led i den almindelige tilsynsvirksomhedendvidere foretaget gennemgang af Politiets Efterretningstje-nestes udgifter til den øverste ledelses tjenesterejser. Endeligblev behandlingen af disciplinærsager vedrørende medarbejde-re i Politiets Efterretningstjeneste flyttet fra Politiets Efterret-ningstjeneste til Rigspolitiet.Rigspolitiet vil fortsat i samarbejde med Politiforbundet følgesituationen i Politiets Efterretningstjeneste tæt og i videst mu-lig omfang bistå til den genetablering af et velfungerende ogtillidsfuldt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere, som2
allerede, på baggrund af de tidligere iværksatte initiativer samtanbefalingerne i rapporten afgivet af eksterne konsulenter, erigangsat i Politiets Efterretningstjeneste.”Den organisationsanalyse af Politiets Efterretningstjeneste, som CairosConsult A/S har gennemført, indeholder en vurdering af samarbejdssitua-tionen i PET og en række anbefalinger vedrørende organiseringen og le-delsen af PET. Med rapporten har PET-chefen og Rigspolitiet fået et afsætfor at udvikle samarbejdet i og ledelsen af PET, og det bør PET-chefen ogRigspolitiet efter min opfattelse have arbejdsro til.Justitsministeriet forventer omkring sommeren 2014 at kunne sende en sta-tusorientering til Retsudvalget om samarbejdssituationen i PET.
3