Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:24. marts 2014Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Thomas Schouby Han-senSagsnr.: 2014-0030-1944Dok.:1061886
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 552 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. februar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 552 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Er det ministerens opfattelse, at der i visse udsatte boligområ-der i Danmark eksisterer parallelle retssamfund, eller boligom-råder, hvor parallelle retssamfund er under udvikling, og hvadagter ministeren i givet fald at gøre ved dette?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at der i flerårsaftalenom politiets og anklagemyndighedens økonomi for 2012-2015er afsat ressourcer til en styrket politiindsats i de særligt udsat-te boligområder (SUB-områder), der er mest belastet af krimi-nalitet. Den styrkede politiindsats er udmøntet i en lang rækketiltag, herunder blandt andet en styrket kriminalpræventiv ind-sats, konsekvent patruljering, synlig tilstedeværelse i gadebil-ledet og ”hotspot”-indsatser med særligt sammensatte special-enheder. Tiltagene er i høj grad lokalt skræddersyet til proble-merne i det enkelte boligområde.I forlængelse heraf kan det oplyses, at Rigspolitiet har udarbej-det en klassificeret national strategiplan for politiets operativeindsats i 2014. Det fremgår heraf, at den politimæssige indsatsmod utryghed og kriminalitet i SUB-områder, som er mest be-lastede af kriminalitet, fortsat er et nationalt operativt indsats-område for politiet.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at Rigspolitiet med afsæt ihandlingsplanen ”Ghettoen tilbage til samfundet” fra 2010 ogpå baggrund af politikredsenes lokale analyser og trusselsvur-deringer årligt identificerer de SUB-områder, der ud fra en po-litimæssig vurdering er mest belastede af kriminalitet eller afutryghedsskabende adfærd. I 2012 blev der identificeret 34SUB-områder, mens der i 2013 og 2014 er udpeget 31 områ-der, der således danner udgangspunkt for politiets styrkedeindsats med henblik på at sænke kriminaliteten og øge tryghe-den for SUB-områdernes beboere.Rigspolitiets opgørelse af kriminalitetsudviklingen i SUB-områderne for 2013 viser, at straffelovskriminaliteten genereltfalder i områderne. I 2013 var der gennemsnitligt 61,4 anmel-delser pr. 1.000 indbyggere i SUB-områderne, hvilket er et faldpå 1,7 anmeldelser i forhold til perioden fra 2010 til 2012, hvorder i gennemsnit var 63,1 anmeldelser pr. 1.000 indbyggere omåret. I forhold til niveauet i 2012 er antallet af anmeldelser pr.1.000 indbyggere dog steget med 1,1.2
Rigspolitiets opgørelse for 2013 viser yderligere, at straffe-lovskriminaliteten i SUB-områderne er faldet i yderligere 6områder til – eller under – landsgennemsnittet for årene 2010-2012. Dermed er kriminaliteten i 20 af de 31 af politiet udpe-gede særligt udsatte boligområder nu på niveau med eller un-der landsgennemsnittet for årene 2010-2012.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at Rigspolitiet i november2013 udgav ”Politiets Tryghedsindeks”, som måler borgernestryghed i hele Danmark, herunder i hver af de 12 politikredse, ide fem største byer og i SUB-områderne.Politiets Tryghedsindeks sætter fokus på borgernes tryghed iforhold til kriminalitet og utryghedsskabende adfærd i deresnabolag og gør det samtidig muligt at identificere de steder,hvor utrygheden er størst. Indekset kan således bruges af poli-tiet som et redskab til bedre at kunne målrette indsatserne i deområder, der har særlige behov.Tryghedsindekset er bl.a. baseret på en omfattende spørgeske-maundersøgelse (Politiets Tryghedsundersøgelse), hvor mereend 12.000 borgere har deltaget, og på oplysninger om anmel-delser fra Politiets Sagstyringssystem. På den måde giverTryghedsindekset et nuanceret og præcist billede af borgernestryghed.Politiets Tryghedsundersøgelse omfatter dels spørgsmål, somdanner grundlag for beregninger af Politiets Tryghedsindeks,dels spørgsmål af mere generel karakter, herunder bl.a. vedrø-rende borgerens grundlæggende tryghed og tillid til politiet.Politiets Tryghedsundersøgelse viser således, at 70 % af bebo-erne i SUB-områder føler sig trygge i en eller anden grad, og at80 % af beboerne i SUB-områder har tillid til politiet.Rigspolitiet kan videre i forhold til indsatsen i SUB-områderoplyse, at Rigspolitiet i tæt samarbejde med Statens Center forKompetenceudvikling i 2013 gennemførte et projekt, som hartil formål at styrke den koordinerende, forebyggende og krimi-nalitetsbekæmpende indsats i SUB-områder. Projektet blev af-sluttet med en erfaringsopsamling, som var baseret på en ræk-ke workshops, der blev iværksat for at understøtte politikred-senes og kommunernes fælles forebyggelsesarbejde og krimi-nalitetsbekæmpelse i SUB-områder.Endvidere har Rigspolitiet i 2012, 2013 og 2014 fordelt pulje-midler til landets politikredse til brug for ekstraordinære ind-satser i SUB-områder. Blandt andet har Midt- og VestsjællandsPoliti i 2014 fået midler til projekt ”Hele vejen rundt”, der har3
til formål at forebygge rekruttering til rocker- og bandemiljøeti SUB-områder i Greve og Køge Kommune.Sammenfattende er det Rigspolitiets opfattelse, at der i politi-kredsene ydes en meget stor politimæssig indsats for at ned-bringe kriminaliteten og øge trygheden i de særligt udsatte bo-ligområder. Selv om der i disse områder kan være vanskelig-heder forbundet med politiarbejdet, er det ikke Rigspolitietsumiddelbare vurdering, at der aktuelt er parallelle retssamfundi disse områder. Der kan i den forbindelse bl.a. peges på detregistrerede antal kriminalitetsanmeldelser i 2012 og 2013 iSUB-områderne, samt Politiets tryghedsundersøgelse som vi-ser, at borgere i disse områder har tillid til politiet.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse, idet jeg gerne vil under-strege, at regeringen tager skarpt afstand fra parallelsamfund, der byggerpå undertrykkelse af grundlæggende demokratiske principper om lighed,frihed og ret til selvbestemmelse. Jeg kan i denne forbindelse bl.a. henvisetil ”Regeringens strategi mod Parallelle retsopfattelser – opgør med tvangog undertrykkelse ifm. religiøse vielser”.Jeg kan endvidere henvise til Justitsministeriets besvarelse af 14. novem-ber 2013 af spørgsmål nr. 1177 (Alm. del 2012-13) fra Folketingets Rets-udvalg, Justitsministeriets besvarelse af 27. juni 2013 af spørgsmål nr. 761(Alm. del 2012-13) fra Folketingets Retsudvalg og Justitsministeriets be-svarelse af 16. april 2012 af spørgsmål nr. 1 (B 34, 2011-12) fra Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik.
4