Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1343498_0001.png
1343498_0002.png
1343498_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
10. marts 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Lisbeth Sandbjerg Han-senSagsnr.: 2014-0030-1938Dok.:1055701
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 540 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 540 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”EL og DF kræverservicetjek af psykiske lidelser i alle fængsler”, bragt påwww.politiken.dk den 8. januar 2014, samt i forlængelse herafoplyse, om ministeren vil igangsætte en kortlægning af antalletaf personer med psykiske lidelser i de danske fængsler.http://politiken.dk/indland/politik/ECE2176817/el-og-df-kraever-servicetjek-af-psykiske-lidelser-i-alle-faengsler/”

Svar:

Som det fremgår af den artikel i Politiken, der henvises til i spørgsmålet,blev Kriminalforsorgen som en del af satspuljeaftalen på sundhedsområdetfor 2008-2011 bevilget midler til et flerårigt screeningsprojekt for psykisksygdom (sindssygdom) blandt varetægtsarrestanter. Resultaterne af under-søgelsen er blevet offentliggjort i december 2013 i rapporten: ”Scree-ningsprojektet for psykisk sygdom”.Undersøgelsen viste, at hovedparten af de varetægtsarrestanter, som indgiki undersøgelsen, led af en eller flere psykiatriske lidelser. Kun 9 pct. af deundersøgte gennemførte den fulde psykiatriske udredning uden at blive di-agnosticeret med nogen psykiatrisk lidelse. 41 pct. af de stillede diagnoservar misbrugsdiagnoser, dvs. en diagnose i kategorien ”psykiske lidelser ogadfærdsmæssige forstyrrelser forårsaget af brug af alkohol eller psykoakti-ve stoffer”.Formålet med projektet har været at afprøve, om der kunne udarbejdes etscreeningsredskab til brug for Kriminalforsorgens sygeplejersker, som sy-stematisk kunne understøtte tidlig identifikation af tegn på psykisk sygdomog behov for psykiatrisk tilsyn blandt varetægtsfængslede. Et af hovedre-sultaterne af screeningsundersøgelsen er imidlertid, at det er særdeles van-skeligt at udarbejde et sådant pålideligt screeningsredskab.Det screeningsredskab, der er blevet anvendt i forbindelse med undersø-gelsen, vurderes af Direktoratet for Kriminalforsorgen ikke anvendeligt iforbindelse med en eventuel landsdækkende screening. Det er Direktora-tets vurdering, at en landsdækkende screening vil forudsætte ansættelse afet større antal psykiatere, hvilket erfaringsmæssigt næppe er realistisk pågrund af manglen på psykiatere, ligesom udgifterne hertil vil være megetbetydelige.Det er endvidere Direktoratets vurdering, at den store og meget omfattende2
undersøgelse, der allerede er foretaget, har forsynet Kriminalforsorgenmed meget værdifuld viden til gavn for den fremtidige tilrettelæggelse afden sundhedsmæssige betjening i forhold til indsatte med psykiatriske li-delser.Rapportens konklusioner og anbefalinger er fortsat under overvejelse i di-rektoratet. På baggrund af rapportens anbefalinger er det dog blandt andetbesluttet at indføre en række såkaldte opmærksomhedsspørgsmål ved desamtaler, som afholdes med den indsatte ved indsættelsen i en af Kriminal-forsorgens institutioner. Herudover overvejes det at iværksætte efterud-dannelse af sundhedspersonalet i at identificere symptomer på psykisksygdom og andre alvorlige lidelser, og det overvejes blandt andet, om derer mulighed for at udvide den gældende screeningsordning, der betyder, atalle under 18 år udredes for psykisk sygdom, til også at omfatte unge over18 år.
3