Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1335198_0001.png
1335198_0002.png
STATSMINISTERIETCHRISTIANSBORGPrins Jørgens Gård 11, 1218 København KTelefon 33 92 33 00 - Telefax 33 11 16 65
Dato:Sagsnr.:
17. februar 20142014 - 914
Folketingets RetsudvalgChristiansborg
Statsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 517(REUalm. del). Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).

Spørgsmål nr. 517:

”Hvilke undersøgelser har statsministeren eller Statsministeriet foretaget for at be-dømme, hvorvidt Morten Bødskov har overtrådt lov om ministres ansvarlighed § 5,stk. 2?”

Svar:

Jeg eller Statsministeriet har ikke foretaget en vurdering af, hvorvidt Morten Bødskovhar overtrådt ministeransvarlighedslovens § 5, stk. 2, om oplysninger til Folketinget.Lad mig i den forbindelse gøre opmærksom på, at en statsministers almindelige pligttil at føre tilsyn med de andre ministre (tilsynspligten) efter Statsministeriets opfattelseikke indebærer en pligt for statsministeren til i visse tilfælde at rejse tiltale for over-trædelse af ministeransvarlighedsloven.Tilsynspligten må i almindelighed antages at indebære, at en statsminister – hvis derforeligger en særligt begrundet formodning om retsstridig adfærd (dvs. tilsidesættelseaf embedspligter) af en vis væsentlighed – bør undersøge sagen.Selvom der tidligere har været sager om, at der er blevet givet urigtige oplysninger tilFolketinget, så har det ikke tidligere givet anledning til, at der er blevet rejst tiltale forovertrædelse af ministeransvarlighedsloven.F.eks. fandt en kommissionsdomstol i 1992 i sagen om kreativ bogføring i Skattemini-steriet bl.a., at den daværende skatteminister Anders Fogh Rasmussen havde svaretFolketinget urigtigt. Anders Fogh Rasmussen gik af som skatteminister, men der blevikke rejst tiltale for overtrædelse af ministeransvarlighedsloven.
-2-I Tamilsagen fandt undersøgelsesretten, at der var givet oplysninger til Folketinget,som var ”misvisende/vildledende og/eller urigtige eller lignende”. Regeringen gik af,men Folketinget undlod at rejse tiltale for overtrædelse af ministeransvarlighedslovens§ 5, stk. 2. Derimod angik den efterfølgende rigsretssag den ulovlige administration afudlændingeloven.
Med venlig hilsen
Helle Thorning-Schmidt