Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. marts 2014PolitikontoretSamina Munir Lanewala2014-0030-19181046071
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 486 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 486 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor retten i Århus, Aalborg og i Oden-se ikke på lignende vis som Københavns Politi foretager en statistisk regi-strering af de fremstilledes herkomst? Det er i svaret på spørgsmål 571 –REU alm. del (2012-13) oplyst, at Københavns Politi gør det af ”lokalestyringsmæssige årsager” og fordi: ”statistikken fra Københavns Dommer-vagt bl.a. afspejler de kriminalitetsudfordringer, som København oplever idisse år, herunder i form af tilrejsende kriminelle på navnlig berigelsesom-rådet og utilpassede unge mv. fra de særligt udsatte boligområder. En så-dan udvikling kendes også fra andre europæiske storbyer”, og ministerenbedes besvare følgende spørgsmål:-Er det kun Københavns Politi, der oplever kriminalitetsudfordringermed tilrejsende kriminelle udlændinge, eller gælder noget tilsvarendeogså for fx politiet i Århus, i Aalborg og i Odense?Ofte høres i medierne og fra politiet, at østeuropæiske kriminelle for-modes at stå bag omfattende kriminalitet i Danmark, men da det kuner Københavns Politi, der foretager statistiske registreringer af frem-stillede i Dommervagten på herkomst og derfor kan udtale sig kvalifi-ceret herom, må andre politikredse derimod savne statistisk belæg forderes formodninger. Vil ministeren på den baggrund bede andre poli-tikredse om at registrere fremstillede for retten på herkomst ligesomKøbenhavns Politi gør, og som vil kunne kvalificere og underbyggepolitiets og mediernes formodninger?Er ministeren enig eller uenig i, at solide statistiske data omkringfremstillede ved retterne i Danmark kan give brugbar viden om krimi-nalitetsudviklingen og dermed kan være et nyttigt redskab i kriminali-tetsbekæmpelse og kriminalitetsforebyggelse?”
-
-
Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Som det fremgår af Rigspolitiets bidrag til brug for Justitsmi-nisteriets besvarelse af 27. juni 2013 af spørgsmål nr. 572(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, har Rigspolitiet mulig-hed for på baggrund af oplysningerne i politiets sagsstyrings-system POLSAS at opgøre antallet af fremstillinger fordelt påpolitikredse og nationalitet.POLSAS indeholder oplysninger om personers statsborger-skab, men ikke oplysninger om personers oprindelsesland, el-ler om de kan karakteriseres som indvandrere eller efterkom-mere. Det er således ikke muligt på baggrund af oplysningernei POLSAS at udarbejde statistik fordelt på etnicitet/herkomst.
2
Københavns Politis særlige enhed, som varetager fremstillin-ger i grundlovsforhør, har gennem årene af interne styrings-mæssige årsager udarbejdet opgørelser, som bl.a. belyser her-komst på de personer, som fremstilles i Dommervagten. Detbemærkes, at disse opgørelser er baseret på manuelle opgørel-ser og derfor behæftet med usikkerhed. Det bemærkes endvi-dere, at Københavns Politi som den eneste af landets politi-kredse har en sådan særlig enhed, som er fuldtidsbeskæftigetmed dommervagtsopgaver, hvilket skal ses i lyset af det megetstore antal fremstillinger i Københavns Politikreds.Rigspolitiet finder det ikke styringsmæssigt eller operativt re-levant at foretage tilsvarende opgørelser over udviklingen i an-tallet af fremstillinger fordelt på etnicitet/herkomst og retter.Det bemærkes i den forbindelse, at Rigspolitiet som nævnt harmulighed for på baggrund af oplysningerne i politiets sagssty-ringssystem POLSAS at opgøre antallet af fremstillinger for-delt på nationalitet og politikredse, ligesom Rigspolitiet harmulighed for at udarbejde statistik over udviklingen i bl.a. an-meldelser og sigtelser på en række forskellige kriminalitetsom-råder fordelt på nationalitet og om nødvendigt politikredse.Rigspolitiet kan i øvrigt henvise til Rigspolitiets bidrag til brugfor Justitsministeriets besvarelse af 27. juni 2013 af spørgsmålnr. 571 og 572 fra Folketingets Retsudvalg.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.
3