Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
28. marts 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Anders LotterupSagsnr.: 2014-0030-1945Dok.:1114487
Hermed sendes foreløbig besvarelse af spørgsmål nr. 463 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 463 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes besvare følgende spørgsmål vedrørendeordningen med beskikkelse af bistandsværger for anbringelses-og behandlingsdømte efter straffelovens bestemmelser i § 71:- Hvornår er ordningen med beskikkelse af bistandsværger(tidligere tilsynsværger) oprindeligt og første gang blevet ind-føjet i straffeloven? Hvad var den oprindelige hensigt medordningen?- Hvor stor andel af de behandlingsdømte ved ordningens ind-førelse befandt sig dengang på de psykiatriske hospitaler, an-stalter og institutioner?- Hvad var begrundelsen for ændring af betegnelsen fra til-synsværge til den nuværende betegnelse: bistandsværge?- Hvornår har straffelovrådet senest evalueret og forholdt sigttil ordningen og bestemmelserne om bistandsværger?- Hvor mange anbringelses- og behandlingsdømte har på nu-værende tidspunkt fået beskikket en bistandsværge?- Hvor mange anklagede personer har i 2013 fået beskikket enbistandsværge efter straffelovens § 71, stk. 1, under deres sagsbehandling ved retterne?- Hvor stor en andel af de beskikkede bistandsværge er nærme-ste pårørende (efter bistandsværgebekendtgørelsen § 3, stk. 3),og hvor stor en andel er fra den af Statsforvaltningen udarbej-dede fortegnelse, som er tilgængelig i de enkelte politikredse?- Hvor stor en andel af de behandlingsdømte var i 2013 hen-holdsvis indlagte på de psykiatriske hospitaler, bosiddende påbosteder eller i eget hjem?- Hvordan er en bistandsværge forsikringsmæssigt dækket un-der udførelse af sit hverv (eks. personskader og tingsskaderved overfald)?- Har bistandsværgerne mulighed for supervision, som detkendes fra andre ansatte, der i deres hverv har med alvorligtpsykiske syge personer?- Hvor stor var politiets udgift til honorarer til bistandsværger i2013?- Hvem har ansvaret for opkvalificering og uddannelsesvirk-somheden for bistandsværgerne?- Hvilke former for informations- og kursusvirksomhed findesder for bistandsværgerne? Hvilke midler har Justitsministerietafsat til denne opgave, og hvordan forvaltes midlerne?- Har bistandsværgen adgang til journal og behandlingsplanerhos distriktspsykiatrien, eller er reglerne i bistandsværgebe-kendtgørelsens § 14, stk. 3 alene gældende ved indlæggelse ihenhold til dom på psykiatriske hospitaler?- I henhold til bistandsværgebekendtgørelsen § 8 er det ifølgestraffelovens § 71, stk. 2 efter dommen, bistandsværgens op-gave at holde sig underrettet om den dømtes tilstand og at dra-ge omsorg for, at opholdet på sygehuset/sygehusafdelingen, iinstitutionen eller anstalten og andre foranstaltninger ikke ud-strækkes længere end nødvendigt. Gælder denne forpligtelse2
"om at holde sig underrettet om den dømtes tilstand" alene iforhold til selve dommen - eller ligger der andre forpligtelser,eks. hvis den behandlingsdømte er udsat for behandlings- ogomsorgssvigt?- Gælder bistandsværgens forpligtelse om at holde sig under-rettet om den dømtes tilstand også på institutioner, bosteder ogi egen bolig?- Hvis den anbringelses- eller behandlingsdømte udsættes fortvang i henhold til psykiatrilovens bestemmelser, fungerer bi-standsværgen så automatisk som patientens patientrådgiver, el-ler er det hospitalernes særlige patientrådgivere, antaget i hen-hold til patientrådgiverbekendtgørelsen, som skal forestå kla-gevejledning og -udformning samt bistå ved klagens behand-ling ved de lokale patientklagenævn?”Svar:
Ved foreløbigt svar af 17. februar 2014 oplyste Justitsministeriet, atspørgsmålet kun kan besvares fyldestgørende ved at indhente en udtalelsefra bl.a. Rigspolitiet. Justitsministeriet oplyste endvidere, at ministeriet vilvende tilbage, når udtalelserne foreligger, og at der erfaringsmæssigt kangå 3-5 uger, inden udtalelserne foreligger.Justitsministeriet har indhentet udtalelser fra Rigspolitiet, Rigsadvokatenog Direktoratet for Kriminalforsorgen. Som følge af spørgsmålets omfat-tende karakter har det dog endnu ikke været muligt at afslutte arbejdet medbesvarelsen af spørgsmålet.Justitsministeriet forventer at kunne besvare det stillede spørgsmål endeligtinden for 8 uger.
3