Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1334387_0001.png
1334387_0002.png
1334387_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
13. februar 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Lisbeth Sandbjerg Han-senSagsnr.: 2014-0030-1917Dok.:1045309
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 457 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 457 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Under henvisning til artiklen ”DF: Stram reglerne”, bragt iBT den 12. januar 2014, bedes ministeren oplyse, om ministe-ren agter at sikre, at SKAT og politiet får langt større indfly-delse ved afgørelsen af, om økonomisk kriminelle skal haveadgang til internettet, mens de afsoner, herunder om ministerenmener, at det kunne være hensigtsmæssigt, hvis indsatte førstfår adgang til internettet, når de har afsonet en del af deresstraf.”

Svar:

Indledningsvis bemærkes, at avisartiklen nævnt i spørgsmålet omhandlerindsatte i åbne fængsler, hvorfor det ved besvarelsen er lagt til grund, atspørgsmålet ligeledes relaterer sig til denne gruppe af indsatte.Det følger af reglerne for indsattes adgang til at medtage, besidde og rådeover egne genstande (genstandsbekendtgørelsen), at indsatte som ud-gangspunkt ikke må medtage, besidde eller råde over egen computer, tele-fax og internetmodem. Indsatte i åbne fængsler kan dog få tilladelse til atfå udleveret computer til opstilling i eget opholdsrum, hvis uddannelses-eller arbejdsmæssige hensyn i det enkelte tilfælde taler derfor. Der kan kuntillades udlevering af internetmodem, når særlige grunde taler derfor, ogdet er foreneligt med ordens- og sikkerhedsmæssige hensyn. Det fremgårendvidere, at såfremt den indsatte er dømt for alvorlig økonomisk krimina-litet, skal der indhentes udtalelse fra SKAT og politiet, før der gives tilla-delse.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at spørgsmålet om, hvorvidten indsat kan få tilladelse til adgang til internet i ovennævnte situationer,afgøres helt konkret og individuelt efter en nøje afvejning af dels den på-gældendes behov, dels en eventuel sikkerhedsrisiko.Det er det enkelte åbne fængsel, der selv har kompetencen til at tillade ud-levering af computer og eventuel adgang til internettet.Direktoratet for Kriminalforsorgen har imidlertid oplyst, at man i en rækketilfælde har fået forelagt sager, hvor fængslet – efter at have hørt SKAT ogpolitiet – fortsat finder, at der bør gives tilladelse, uagtet at SKAT og/ellerpolitiet har udtalt sig imod. Direktoratet har i den forbindelse påpeget, atdirektoratet i meget vidt omfang har fulgt anbefalingerne fra SKAT og po-liti i sådanne sager.2
På baggrund af den sag, som er nævnt i artiklen, besluttede Direktoratet forKriminalforsorgen i oktober 2013 i øvrigt, at sager, hvor institutionen vilgå imod en anbefaling fra SKAT eller politiet, fremover og indtil videre al-tid skal forelægges direktoratet til afgørelse. Alle åbne fængsler er gjortbekendt med denne ændring.Det er Justitsministeriets opfattelse, at der med den nævnte procedureæn-dring er taget skridt til at sikre, at eventuelle indvendinger fra SKAT ogpolitiet i endnu højere grad overvejes nøje og indgår i sikkerhedsvurderin-gen i relevant omfang. Justitsministeriet finder ikke, at der er behov foryderligere tiltag, herunder en regel om, at den eksisterende sikkerhedsvur-dering suppleres med et ufravigeligt krav om, at indsatte først skal kunnefå adgang til internettet som beskrevet ovenfor, når de har afsonet en del afderes straf.
3