Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. marts 2014StrafferetskontoretCasper Grue Jensen2014-0030-19231048800
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 456 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Preben Bang Henriksen (V).
Karen Hækkerup/Lise Bitsch
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 456 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren redegøre for, hvordan retsplejelovens reglervedrørende rettens og politiets oplysninger til offentligheden iforbindelse med lukkede og herunder dobbelt lukkede grund-lovsforhør skal fortolkes? Der henvises til artiklen ”Åbenhedbeskytter ikke”, bragt i Nordjyske Stiftstidende den 23. de-cember 2013.”Svar:
1.
Der henvises i spørgsmålet til en artikel i Nordjyske Stiftstidende den23. december 2013.Baggrunden for den nævnte artikel var en artikel bragt i Nordjyske Stift-stidende den 22. december 2013, som indeholdt en længere omtale af for-løbet i en konkret straffesag, hvor en kvinde fra Nordjylland i januar 2012blev fremstillet i grundlovsforhør og efterfølgende varetægtsfængslet i enkortere periode som sigtet for at have begået seksuelle krænkelser.Det fremgår af beskrivelsen i artiklen, at Retten i Hjørring den morgen, derskulle holdes grundlovsforhør i sagen, som vanligt udsendte en nyhedsmailmed oplysninger om, hvad der skulle ske i retten den pågældende dag. Ny-hedsmailen blev sendt til de medier, som havde tilmeldt sig ordningen. Afnyhedsmailen fremgik det, at en 26-årig kvinde skulle fremstilles i grund-lovsforhør senere samme dag, og at kvinden var sigtet for overtrædelse afstraffelovens § 224 og § 222, stk. 2. Det fremgår videre af artiklen, at an-klagemyndigheden over for de medier, som rettede henvendelse til politietpå baggrund af rettens nyhedsmail, bekræftede de oplysninger, der fremgikaf nyhedsmailen.Da kvinden efterfølgende blev fremstillet i grundlovsforhør, blev retsmø-det efter det oplyste holdt for dobbelt lukkede døre i medfør af retsplejelo-vens regler herom.2.
Justitsministeriet kan i den forbindelse generelt oplyse, at det følger afretsplejelovens § 28 a, at alle retsmøder i straffesager, herunder f.eks.grundlovsforhør, som udgangspunkt er offentlige. Retten kan dog efterreglerne i retsplejelovens §§ 29-29 e bestemme, at et retsmøde skal holdesfor lukkede døre.Rigsadvokaten har herom oplyst følgende:2
”Retten kan[…]i medfør af retsplejelovens § 29, stk. 1, be-stemme, at et retsmøde skal holdes for lukkede døre, f.eks. nårhensynet til ro og orden i retslokalet kræver det, eller efter be-stemmelsen i § 29, stk. 1, nr. 3, når sagens behandling i et of-fentligt retsmøde vil udsætte nogen for unødig krænkelse.I straffesager kan der endvidere efter § 29, stk. 3, træffes be-stemmelse om dørlukning bl.a., når sagens behandling i et of-fentligt retsmøde må antages på afgørende vis at hindre sagensoplysning.Forhandlingen om, hvorvidt dørene skal lukkes, finder somudgangspunkt sted i et åbent retsmøde, hvor såvel anklager ogforsvarer som tilstedeværende pressefolk har lejlighed til at ud-tale sig, jf. retsplejelovens § 29 c, stk. 1, 1. pkt.Hvis afgørende hensyn til sagens opklaring kræver det, kan ret-ten dog bestemme, at også forhandling om, hvorvidt døreneskal lukkes, skal foregå for lukkede døre, jf. § 29 c, stk. 1, 2.pkt. (dobbelt lukkede døre).Det er forbudt offentligt at gengive, hvad der er blevet sagt i etretsmøde for lukkede døre, medmindre dørlukning alene ersket af hensyn til ro og orden i retslokalet, jf. retsplejelovens §29 d.”Retsplejelovens regler angår således bl.a. offentligt gengivelse af, hvad derer blevet sagt i et retsmøde, der har været holdt for lukkede døre. Reglerneom dørlukning angår derimod ikke rettens og politiets oplysninger til of-fentligheden om et fremtidigt retsmøde.
3