Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1346296_0001.png
1346296_0002.png
1346296_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:14. marts 2014Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Helene Chjeffer Ras-mussenSagsnr.: 2014-0030-1925Dok.:1048951
Hermed sendes endelige besvarelse af spørgsmål nr. 455 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 455 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere artiklen "Antallet af tricktyve-rier stiger igen" fra Søndagsavisen den 3. januar 2014, hvorafdet fremgår, at antallet af lommetyverier i det forgangne årsteg for fjerde år i træk, samt at mange af disse tyverier begåsaf udlændinge, til trods for at både politi og lovgivere harskærpet indsatsen mod omrejsende tyvebander og tricktyve, ogministeren bedes oplyse sin holdning til, om en øget kontrollangs grænserne kan være med til at reducere omfanget aflommetyverier.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan vedrørende indsatsen mod udenlandske tilrej-sende kriminelle indledningsvis mere overordnet oplyse, atRigspolitiet har udarbejdet en klassificeret national strategiplanfor politiets operative indsats i 2014, hvoraf det bl.a. fremgår,at den politimæssige indsats mod indbrud i privat beboelse,hæleri, hjemmerøverier og udenlandske tilrejsende kriminelle,der begår sådan kriminalitet, er et fokusområde for politiet.Det fremgår endvidere af strategiplanen, at styring og koordi-nering af indsatsen på området er forankret i de enkelte politi-kredse i tæt samarbejde med Rigspolitiet og udmøntes gennemden nationale operationsplan for politiets indsats mod indbrud iprivat beboelse mv.Rigspolitiet etablerede den 1. januar 2011 kontoret for Omrej-sende Kriminelle Grupper (OKG) i Rigspolitiets Nationale Ef-terforskningscenter (NEC). OKG har til opgave at understøttepolitikredsene i efterforskninger mod tilrejsende kriminellegrupper.Indsatsen mod omrejsende kriminelle grupperinger bistås end-videre af udenlandske samarbejdspartnere, herunder EURO-POL.Om den konkrete indsats i øjeblikket kan det oplyses, at Rigs-politiet og politikredsene har fokus på lommetyverier og trick-tyverier og følger kriminalitetsudviklingen nøje.Antallet af anmeldelser for straffelovsovertrædelser er i de se-nere år faldet, men den positive udvikling har ikke været gæl-dende på tyveriområdet, hvor der som anført i artiklen har væ-ret en stigning.2
I 2014 har fem politikredse valgt at prioritere tyveri fra borgersom et lokalt indsatsområde, og Rigspolitiet analyserer i øje-blikket kriminalitetsdata med henblik på at identificere yderli-gere muligheder for at sætte ind over for tyverier.Rigspolitiet undersøger også mulighederne for at indføre nyemetoder til bekæmpelse af lommetyverier m.v. I samarbejdemed Københavns Politi og Nordjyllands Politi vil der således i2014 blive gennemført forsøg med attrapmobiltelefoner, somskal bruges til at afsløre bl.a. omrejsende grupper af kriminellelommetyve. Der henvises i den forbindelse til Rigspolitiets tid-ligere bidrag til Justitsministeriets besvarelse af 5. februar2014 af spørgsmål nr. 321 (Alm. del) fra Folketingets Retsud-valg.Rigspolitiet kan afslutningsvis i forhold til øget kontrol langsgrænserne henvise til Rigspolitiets tidligere bidrag til Justits-ministeriets besvarelse af 3. maj 2013 af spørgsmål nr. 746(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Rigspolitiet oplyste iden forbindelse blandt andet, at det var Rigspolitiets opfattelse,at en genindførelse af grænsekontrollen hverken er et nødven-digt eller hensigtsmæssigt redskab til bekæmpelse af den græn-seoverskridende kriminalitet. Ud fra en politifaglig vurderingfår man således mere ud af at anvende de betydelige ressour-cer, som en effektiv grænsekontrol vil kræve, på efterretnings-baserede indsatser over for den organiserede kriminalitet. Detteer fortsat Rigspolitiets opfattelse.Sammenfattende er det således Rigspolitiets opfattelse, at derer et godt grundlag for den politimæssige indsats over for dengrænseoverskridende kriminalitet, herunder de omrejsendekriminelle grupper.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse.
3