Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. marts 2014PolitikontoretUffe Kritte Nielsen2014-0030-19141043012
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 449 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 449 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Finder ministeren det tilfredsstillende, at identificerede ofrefor menneskehandel alene har samarbejdet med dansk politi oganklagemyndighed i otte sager fra 2007 til 2012, og hvilke til-tag vil regeringen eventuelt tage for at hæve dette tal?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at det er Rigspolitietserfaring, at ofre for menneskehandel ofte ikke ønsker at samar-bejde med politiet på grund af frygt for bagmændene, herunderfrygt for repressalier i hjemlandet. Derudover har visse ofreogså en generel mistro til myndigheder, herunder politiet,grundet forhold i deres hjemlande.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at Rigspolitiet i overens-stemmelse med handlingsplanen til bekæmpelse af menneske-handel 2011-2014 har fokus på efterforskning og retsforfølg-ning af strafbare forhold i forbindelse med menneskehandel.Rigspolitiet kan generelt om indsatsen mod menneskehandeloplyse, at indsatsen siden 2011 har været forankret i de enkeltepolitikredse, der prioriterer indsatsen på baggrund af en vurde-ring af de lokale forhold og det lokale kriminalitetsbillede.De lokale indsatser mod menneskehandel tager afsæt i de nati-onale principper for efterforskning, samarbejde og beskyttelseaf ofre, der er udarbejdet på baggrund af Rigspolitiets indsam-ling af viden på området.Rigspolitiet samarbejder i høj grad med de relevante aktører påområdet, herunder Center Mod Menneskehandel (CMM), medhenblik på at sikre, at ofre for menneskehandel får den fornød-ne støtte i den svære situation, som de befinder sig i.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at indsatsen mod menneske-handel indgår som en del af undervisningen af de politistude-rende på Politiskolen. De politistuderende modtager undervis-ning om menneskehandel for at sikre, at de opnår det fornødnekendskab til og forståelse for menneskehandelsfænomenet.Endvidere er Rigspolitiet i gang med at opdatere Rigspolitietsvejledning om menneskehandel, herunder om indikatorerne påmenneskehandel, således at politiet lettere kan identificere mu-lige ofre samt tage kontakt til relevante aktører på området,herunder CMM.”2
Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse, idet det bemærkes, at det,som det også fremgår af Rigspolitiets udtalelse, følger af handlingsplanentil bekæmpelse af menneskehandel 2011-2014, at indsatsen siden 2011 harværet forankret i de enkelte politikredse.Som beskrevet af Rigspolitiet i den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.448 fra Folketingets Retsudvalg er det Københavns Politis strategiske hen-sigt at gennemføre en forstærket indsats over for prostitutionens bagmændi overensstemmelse med handlingsplanen til bekæmpelse af menneske-handel 2011-2014.Ud over de eksisterende initiativer i handlingsplanen til bekæmpelse afmenneskehandel 2011-2014 har regeringen i forbindelse med finanslovsaf-talen for 2013 indgået aftale med Enhedslisten om bl.a. at styrke CenterMod Menneskehandel yderligere med henblik på en særlig tillidsskabendeindsats i den periode, hvor der ofte sker frihedsberøvelse, indtil Udlændin-gestyrelsen har truffet afgørelse om, hvorvidt der er tale om et offer formenneskehandel. Den forstærkede indsats blev aftalt med henblik på, atden pågældende tilbydes en længere indledende samtale end tidligere ogdaglige besøg for at skabe den nødvendige tillid.Justitsministeriet bemærker endvidere, at handlingsplanen til bekæmpelseaf menneskehandel 2011-2014 forventes evalueret i 2014.Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af 18. september2013 af spørgsmål nr. 455 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlæn-dinge- og Integrationspolitik og til den samtidige besvarelse af spørgsmålnr. 448 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
3