Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1293832_0001.png
1293832_0002.png
1293832_0003.png
1293832_0004.png
Administrationsafdelingen
Dato:Dok.:
3. oktober 2013922525

UDKAST TIL TALE

til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål B og C den 10. oktober

2013.

Spørgsmål B:

”De indkomne bud på opførelsen af et nyt Statsfængsel på Falster lig-ger over budget, og derfor vil projektet til 1.007 mio. kr. blive udbudtigen. Vil ministeren redegøre for, hvad man fra ministeriets og Krimi-nalforsorgens side vurderer baggrunden er for, at de indkomne bud alleligger over det besluttede budget?”

Spørgsmål C:

”Giver det at opførelsen af et nyt Statsfængsel på Falster nu skal ud ien ny udbudsrunde ministeren anledning til at genoverveje væsentligeforhold omkring fængselsbyggeriet? Vil ministeren i lyset af, at ingen afde indkomne bud ligger inden for budgettet, være klar til at indlede for-nyede drøftelser med Folketingets partier om, hvilken løsning der pånuværende tidspunkt alt i alt vil være den mest hensigtsmæssige?”Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V)
1

1.

Jeg er blevet bedt om at redegøre for situationen i relation til, at deindkomne bud på opførelsen af et nyt Statsfængsel på Falster liggerover budgettet, og at projektet derfor vil blive udbudt igen.
Jeg har valgt at slå besvarelsen af de to spørgsmål sammen, da de hæn-ger tæt sammen.

2.

Jeg vil indledningsvis kort redegøre for processen forud for licitatio-nen i maj 2013.
Som bekendt blev det under den tidligere regering besluttet at opføre etnyt fængsel på Falster med 250 pladser. Det følger således af kriminal-forsorgens flerårsaftale for perioden 2004-2007 [flerårsaftalen blev ind-gået mellem V, K og DF]. Projektet blev indarbejdet på finansloven for2009 med et samlet budget på lidt over en milliard kroner.
Det nye fængsel på Falster har været et led i en langsigtet plan for for-nyelse af kriminalforsorgens bygningsmasse. En plan der startede medopførelse af Statsfængslet Østjylland, der erstattede det gamle Stats-fængsel i Horsens.
I 2010 blev der gennemført en projektkonkurrence om udformningen afdet nye fængsel på Falster og totalrådgivningen vedrørende gennemfø-relsen.
Det valgte totalrådgiverkonsortium har i perioden 2011-12 gennemførtprojekteringen, der har resulteret i et hovedprojekt i begyndelsen af2013. Sideløbende er der udarbejdet lokalplan, erhvervet en bygge-grund, gennemført arkæologiske undersøgelser mv.
De første arbejder på byggeriet blev påbegyndt i slutningen af 2012med de indledende jord- og forsyningsarbejder samt etablering af byg-
2
geplads. Jeg havde selv fornøjelsen af at tage det første spadestik pågrunden i december 2012.

3.

Baggrunden for de to samrådsspørgsmål er de egentlige bygningsar-bejder, der blev udbudt i licitation med tilbudsfrist den 17. maj 2013.
Resultatet af licitationen viste en samlet pris for de billigste tilbud, deroversteg budgettet for entrepriserne med ca. 150 mio. kr. ud af et samletbudget på ca. 610 mio. kr. Overskridelserne vedrører navnlig de heltstore og tunge entrepriser.
Som følge af overskridelsens omfang blev det besluttet at annullere lici-tationen.
Kriminalforsorgen har oplyst, at overskridelserne primært skyldes, atdet for nogle entreprisers vedkommende ikke var muligt at prækvalifi-cere det ønskede antal bydende. Under gennemførelsen af licitationenmeldte flere af de prækvalificerede fra, primært under henvisning til atde alligevel ikke kunne påtage sig opgaven, eller at de havde fået andreopgaver. Der var altså tale om en dårligere konkurrencesituation endforventet.
Endvidere vurderer kriminalforsorgen, at situationen kan skyldes van-skeligheder med at fastsætte markedsprisen for de meget store og tek-nisk krævende entrepriser.

4.

Kriminalforsorgen er i øjeblikket i gang med at tilpasse projektetsammen med sine rådgivere. Formålet med dette er at opnå et bedre li-citationsresultat, når opgaven udbydes på ny.
Kriminalforsorgen arbejder ud fra en forudsætning om, at tilpasningensker inden for de overordnede kapacitetsmæssige og sikkerhedsmæssige
3
rammer for projektet. Det vil sige, at der fortsat bliver 250 fængsels-pladser, og at der ikke slækkes på de fastsatte krav til sikkerhed.
Det er endvidere kriminalforsorgens vurdering, at de høje krav til byg-geriets kvalitet i hovedsagen kan fastholdes.
Tilpasningen af projektet indeholder tre forskellige spor. Det første sporhandler om mere enkle løsninger i projektet, herunder i forhold til mate-rialevalget, samt tekniske justeringer af visse bygningsdele.
Det andet spor handler om mulige reduktioner i projektet. Det drejer sigeksempelvis om arealer, der kan skæres væk eller reduceres.
Det tredje spor drejer sig om et ændret udbud, hvor kriminalforsorgensammen med sine rådgivere i øjeblikket er i gang med at vurdere, hvor-dan man via en ændret opdeling af entrepriserne kan skabe mere kon-kurrence.

5.

Det er efter min opfattelse udtryk for rettidig omhu og økonomiskansvarlighed, når kriminalforsorgen har valgt at annullere licitationenog udbyde byggeriet på ny efter en omfattende tilpasning af projektet.Også selvom det indebærer en forsinkelse af færdiggørelsen.
Kriminalforsorgen har oplyst, at færdiggørelsen af byggeriet bliver ud-skudt ca. 1 år. Udskydelsen vil dog ikke have væsentlige konsekvenserfor kriminalforsorgens drift. Det nye fængsel skal erstatte det gamlefængsel i Vridsløselille af nogenlunde samme størrelse, så udskydelsenvil indebære en senere afvikling af Statsfængslet i Vridsløselille.
Afslutningsvis kan jeg oplyse, at der som følge af den senere færdiggø-relse af byggeriet, er forelagt et aktstykke for Finansudvalget med hen-blik på at opnå tilslutning til at fortsætte byggeriet. Behandlingen i Fi-nansudvalget er dog udskudt til efter afholdelsen af dette samråd.4