Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. februar 2014ProcesretskontoretChristina Hjeresen2014-0030-18981035160
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 419 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Karen Hækkerup/Henrik Hjort Elmquist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 419 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Kan Justitsministeren bekræfte, at syn- og skønsforretninger ipatentsager er undergivet det kontradiktoriske princip?”Svar:
1.
Forhandlingsprincippet er et grundlæggende princip i den borgerligeretspleje, herunder i sager om patenter. Forhandlingsprincippet er fastslåeti retsplejelovens § 338, hvorefter retten ikke kan tilkende en part mere, endhan har påstået, og kun kan tage hensyn til anbringender, som parten hargjort gældende, eller som ikke kan frafaldes.I tilknytning til forhandlingsprincippet gælder grundsætningen om kontra-diktion, dvs. reglerne om parternes adgang til at gøre sig bekendt med pro-cesindlæg og bevisførelse fra den anden part og til at udtale sig om alt detmateriale, der kan danne grundlag for rettens afgørelse.2.
Grundsætningen om kontradiktion kommer også til udtryk i reglerne omsyn og skøn, der findes i retsplejelovens kapitel 19.Begæring om syn og skøn fremsættes over for retten, som afgør, om denkan tages til følge, jf. retsplejelovens § 196, stk. 1. Inden retten træffer af-gørelse, skal modparten have lejlighed til at udtale sig om begæringen.Retten meddeler inden udmeldelsen af skønsmanden parterne, hvem deragtes udmeldt, og parterne får adgang til at udtale sig herom, jf. retspleje-lovens § 200, stk. 1.Den part, som har begæret syn og skøn, udarbejder et såkaldt skønstema,hvori spørgsmålene til skønsmanden indgår, og modparten har hereftermulighed for at gøre indsigelser mod spørgsmålene eller få stillet supple-rende spørgsmål.Skønsmanden udarbejder på baggrund af skønstemaet en skriftlig erklæ-ring, jf. retsplejelovens § 204. Udover skønserklæringen kan der være be-hov for at afhøre skønsmanden i retten. Skønsmanden afhøres i så fald somudgangspunkt efter reglerne om afhøring af vidner, jf. retsplejelovens §204, stk. 3. Efter retsplejelovens § 183, stk. 1, afhøres et vidne først af denpart, som har begæret ham ført. Modparten har derefter adgang til at afhørevidnet, hvorpå parten kan rette de spørgsmål til vidnet, som modafhørin-gen har givet anledning til. Retten kan tillade fremsættelse af yderligerespørgsmål.2