Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1330674_0001.png
1330674_0002.png
1330674_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
5. februar 2014Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Christian Lund HansenSagsnr.: 2014-0030-1893Dok.:1032751
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 416 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 416 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Finder ministeren, at en ordning, hvor beskyttelse af VIP’er(livvagtstjeneste) er adskilt fra efterretningstjenesten, kunnevære hensigtsmæssig at indføre i Danmark, så det sikres, at be-skyttelsesbehovet for VIP’er kan vurderes selvstændigt udenhensyntagen til PETs budget.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for sin besvarelse indhentet en udtalelse fraPolitiets Efterretningstjeneste, der har oplyst følgende:”Det følger af § 1, stk. 1, nr. 7, i lov nr. 604 af 12. juni 2013om Politiets Efterretningstjeneste (PET-loven), at Politiets Ef-terretningstjeneste har til opgave at beskytte personer, organi-sationer og myndigheder.Det fremgår af bemærkningerne til PET-loven, at Politiets Ef-terretningstjeneste bør varetage denne opgave, idet efterret-ningstjenesten som led i sine øvrige opgaver har en særlig ind-sigt i det aktuelle trusselsbillede og har omfattende erfaringmed at udarbejde og handle på baggrund af trusselsvurderin-ger.Politiets Efterretningstjeneste er på denne baggrund ansvarligfor alle offentlige livvagtsopgaver i Danmark, og Politiets Ef-terretningstjeneste beskytter i den forbindelse medlemmer afKongehuset, medlemmer af regeringen, enkelte politikere ogudenlandske ambassadører samt visse udenlandske besøgendeog andre offentlige personer i Danmark. I den forbindelse skalefterretningstjenesten vurdere sikkerhedsmæssige trusler ogfastlægge et passende beskyttelsesniveau i forhold til de på-gældende personer og de offentlige interesser, som de repræ-senterer.Politiets Efterretningstjeneste træffer således løbende foran-staltninger med henblik på beskyttelsen af truede personer. Be-slutningen om, hvorvidt der er grundlag for at beskytte en per-son, og hvilke foranstaltninger der i givet fald skal iværksæt-tes, træffes på grundlag af de efterretninger, som efterretnings-tjenesten er i besiddelse af, og de trusselsvurderinger, som ef-terretningstjenesten udarbejder.Hvis det vurderes, at beskyttelsen af truede personer forudsæt-ter ressourcer eller udstyr, som ikke kan tilvejebringes indenfor politiets økonomiske rammer, vil dette blive rejst over forJustitsministeriet.”2
Justitsministeriet finder ikke, at der er grundlag for at ændre den gældendeordning.
3