Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
20. november 2013ForvaltningsretskontoretKristian Gyde Poulsen2013-0030-1717965744
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 41 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. oktober2013.
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 41 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor persondataloven for-hindrer at almindelige borgere har samme mulighed for at fåkreditoplysninger fra kreditoplysningsbureauer, som virksom-heder og offentlige myndigheder har? I den forbindelse skaldet bemærkes, at det er forholdsvis let, og i øvrigt ganske gra-tis, at starte sin egen virksomhed, få et CVR-Nummer, og der-med fuldt lovligt, købe de ønskede oplysninger.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Datatilsynet, der har oplyst følgende:”Kreditoplysningsbureauer er underlagt særlige regler i per-sondatalovens kapitel 6.Det er bl.a. fastsat, at kreditoplysninger kun må videregives tilpersoner og virksomheder, der abonnerer på meddelelser frakreditoplysningsbureauet. Det følger af persondatalovens § 23,stk. 2.Kreditoplysningsbureauer skal desuden have tilladelse fra Da-tatilsynet. Tilladelsen fra Datatilsynet gives altid på en rækkevilkår.Det enkelte kreditoplysningsbureau fastsætter vilkår for sineabonnenters brug af bureauets ydelser og løsninger, bl.a. for atsikre, at brugen sker i overensstemmelse med loven og Datatil-synets vilkår.Persondataloven udelukker således ikke, at almindelige borge-re kan være abonnenter hos kreditoplysningsbureauer. Person-dataloven og de vilkår, som Datatilsynet og det enkelte kredit-oplysningsbureau har fastsat, skal imidlertid altid følges.Det indebærer bl.a., at der som udgangspunkt kun må foretagesopslag på en person, når der er brug for at foretage en kredit-vurdering af den pågældende. Dvs. eksempelvis hvis personenhar anmodet om at låne penge, eller der er tale om at give denpågældende person kredit.Opslag i et kreditoplysningsbureaus onlinesystem må endvide-re alene vedrøre den person, som kreditvurderingen angår, her-under eventuelt medhæftende debitorer og kautionister. Det erikke lovligt at søge på ægtefæller/bofæller, andre medlemmeraf husstanden eller andre i øvrigt, som ikke indgår i det kon-krete retsforhold.”2
3