Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1328020_0001.png
1328020_0002.png
1328020_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. januar 2014PolitikontoretLasse Risager2014-0030-18841026084
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 404 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 404 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for antallet af såkaldte zoneforbud,der er udstedt mod pushere i København for hver af månedernefra maj 2013 til og med december 2013.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der bl.a. har oplyst følgende:”Rigspolitiet har indhentet en udtalelse fra Københavns Politi,som har oplyst, at politikredsen i den angivne periode ikke harudstedt zoneforbud i medfør af ordensbekendtgørelsens § 6,stk. 4, til narkotikahandlere på gaden i København.Københavns Politi har herved henvist til, at udstedelsen af etzoneforbud efter ordensbekendtgørelsens § 6, stk. 4, efter rets-praksis kræver, at den pågældende i videre omfang intimiderer,chikanerer eller overfalder beboere og færdende i et bestemtkvarter, og at den utryghedsskabende adfærd enten udspringeraf et opgør mellem kriminelle grupper eller en aktuel krimina-litetsbølge i et givent område. Københavns Politi har i den for-bindelse henvist til, at det – trods en intensiveret politimæssigindsats i København – ikke i de konkrete tilfælde har væretmuligt at godtgøre en tilstrækkelig intimiderende ogutryghedsskabende adfærd fra narkotikahandlernes side til, atpolitiet har kunnet meddele et zoneforbud efter ordensbe-kendtgørelsens § 6, stk. 4.Københavns Politi har endvidere oplyst, at det almindelige zo-neforbud efter ordensbekendtgørelsens § 6, stk. 2, der alene ersanktioneret med bødestraf, ikke efter politikredsens opfattelseudgør et tilstrækkeligt middel til at standse narkotikahandlen iet givent område. Dette skyldes navnlig, at tildeling af bøderefter politikredsens erfaringer ikke har den ønskede præventiveeffekt. Hertil kommer, at bøderne ofte betales af en ”fælleskas-se” og ikke af den enkelte narkotikahandler selv.Københavns Politi har oplyst, at politikredsen på den baggrundkun i helt enkeltstående tilfælde i forbindelse med handel medhash og andre mindre mængder euforiserende stoffer på gade-plan i den pågældende periode har meddelt forbud efter or-densbekendtgørelsens § 6, stk. 2.”Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at der for tiden pågår drøftelser mel-lem Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Københavns Politi om ordensbekendt-gørelsens regler om meddelelse af zoneforbud, og at det i den forbindelse2
bl.a. drøftes, om zoneforbud bør kunne gives i flere tilfælde, end det ermuligt efter de gældende regler, herunder f.eks. i forhold til personer, derdeltager i åbenlys hashhandel.Hvis disse drøftelser munder ud i en anbefaling til mig om at justere på be-tingelserne for meddelelse af zoneforbud, vil jeg se positivt på det.Der kan endvidere henvises til den daværende justitsministers besvarelseaf 9. oktober 2013 af spørgsmål nr. 1037 (Alm. del) fra Folketingets Rets-udvalg og til det udkast til talepapir, som dannede grundlag for ministerensbesvarelse den 10. oktober 2013 af samrådsspørgsmål D og E (Alm. del)fra udvalget. Talepapiret er oversendt til Retsudvalget den 30. oktober2013 som bilag til besvarelsen af spørgsmål nr. 43 (Alm. del).
3