Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1330689_0001.png
1330689_0002.png
1330689_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:5. februar 2014Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Helene Chjeffer Ras-mussenSagsnr.: 2014-0030-1883Dok.:1026013
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 402 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 402 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”SF og DF: Bortvis-ning skal bruges langt oftere”, bragt i Politiken den 3. januar2014, herunder hvilke initiativer ministeren vil tage for at sik-re, at politiet fremover vil komme voldsramte til undsætninglangt mere end i dag ved i højere grad at benytte sig af mulig-heden for at bortvise den voldelige partner.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet bidrag fra Københavns Politi og Østjyllands Politi, dersom de to eneste politikredse – i forbindelse med Justitsmini-steriets besvarelse af 20. december 2013 af spørgsmål nr. 66(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg – oplyste, at de ikkehavde haft sager, hvor en voldelig partner var blevet bortvistfra bopælen i medfør af lov om tilhold, opholdsforbud og bort-visning i perioden fra den 1. marts 2012 til den 31. oktober2013.Københavns Politi har oplyst, at politikredsen efterfølgendehar iværksat flere initiativer med henblik på at udbrede politi-ets kendskab til reglerne om bortvisning.Således har Københavns Politi afholdt et orienteringsmøde forpolitikredsens vagtchefer om anvendelsesområdet for lov omtilhold, opholdsforbud og bortvisning. I den forbindelse harKøbenhavns Politi oplyst, at politikredsen har taget initiativ tiludarbejdelse af retningslinjer til brug for vagtchefernes håndte-ringen af sager om vold eller trussel om vold i nære relationer,herunder mulighederne for bortvisning af den voldelige part.Endvidere har Københavns Politi iværksat et arbejde med atudarbejde et action card til brug for politiets sagsbehandlere iforbindelse med behandling af sager om vold eller trussel omvold i nære relationer.Østjyllands Politi har oplyst, at politikredsen siden den 1. janu-ar 2013 har deltaget i et to-årigt forsøgsprojekt om et mobiltinterventionscenter, som er resultatet af et samarbejde mellemLandsorganisationen af Kvindekrisecentre, Dialog mod Voldog Østjyllands Politi. Projektet henvender sig til alle involve-rede i tilfælde, hvor politiet bliver tilkaldt i forbindelse medhusspektakler.2
Formålet med etableringen af det mobile interventionscenter erblandt andet at yde rådgivning til både offeret og den voldsud-øvende part om mulighederne for behandling for dermed atbekæmpe eller mindske den voldelige adfærd. Ordningen in-debærer således, at politiets særlige enhed for samlivsrelateretvold tager kontakt til familien og tilbyder de involverede be-handling. Dialog mod Vold og personale fra de lokale krise-centre kan i den forbindelse bistå ved at lægge en behandlings-plan for de involverede personer.Østjyllands Politi har oplyst, at etableringen af interventions-centret har haft den ønskede effekt, og at i alt 340 personer i2013 gennemgik et vejlednings- eller behandlingsforløb somovenfor beskrevet. Det er politikredsens vurdering, at tilbuddet– der også har et forebyggende sigte – har medvirket til, atbortvisning i en række tilfælde har kunnet undlades.Sammenfattende er det Rigspolitiets vurdering, at der i politieter fokus på at komme voldsramte til undsætning, og at detiværksatte initiativ i Østjyllands Politi er et eksempel på, atdette også sker via tiltag, der udgør alternativer til bortvisning.Det er naturligvis vigtigt, at politikredsene er meget opmærk-somme på anvendelse af reglerne om bortvisning, men også påøvrige tiltag der kan hjælpe voldsramte.Rigspolitiet følger området med henblik på at afdække eventu-elle behov for yderligere tiltag til bekæmpelse af vold i nærerelationer samt med henblik på at evaluere effekten af alleredeigangværende tiltag.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse, hvoraf det fremgår, at deri politiet er fokus på at komme voldsramte til undsætning, og at det er vig-tigt, at der i den forbindelse er opmærksomhed både på reglerne om bort-visning, men også andre relevante tiltag. Jeg har endvidere noteret mig, atRigspolitiet følger området med henblik på at afdække eventuelle behovfor nye tiltag samt evaluere effekten af de eksisterende tiltag.Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af 20. december 2013 afspørgsmål nr. 66 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
3