Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
1. november 2013PolitikontoretTrine Dahl2013-0030-1699923381
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 4 (Alm. del), som Fol-ketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. oktober 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 4 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for, hvilken procedure politiet an-vender, når en kommune anmoder om politiets assistance til atlokalisere et barn, overfor hvem der er truffet afgørelse omtvangsforanstaltninger.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at Rigspolitiet i sam-arbejde med Social-, Børne- og Integrationsministeriet har ud-arbejdet retningslinjer til politikredsene vedrørende behandlin-gen af sager om børnebortførelse. Retningslinjerne, der senester blevet revideret i august 2013, tager primært sigte på sager,hvor børn bortføres til udlandet af den ene forælder.Det fremgår af retningslinjerne, at politiet ved modtagelse afen anmeldelse, eller når politiet på anden måde bliver opmærk-som på tilfælde, hvor et barn er savnet eller mistænkes bortført,vil foretage en foreløbig vurdering af, hvorvidt der kan væretale om en overtrædelse af straffelovens § 215.Efter straffelovens § 215 er det strafbart at unddrage personerunder 18 år fra forældres eller anden rette vedkommendesmyndighed eller forsorg.I tilknytning hertil foretager politiet – alt efter sagens karakter– en foreløbig vurdering af, om §§ 156-157 i lov om socialservice (serviceloven), der supplerer straffelovens bestemmel-ser, er overtrådt. Bestemmelserne omhandler blandt andet til-skyndelse eller hjælp til undvigelse til et barn eller en ung, derer anbragt uden for hjemmet. Endelig vurderes det, om der fo-religger en anmodning om politiets bistand til at fuldbyrde enafgørelse på det sociale område, jf. servicelovens § 64, stk. 4,jf. stk. 1 og 2.I de tilfælde hvor en kommune anmoder om politiets assistancetil at lokalisere et barn, over for hvem der er truffet afgørelseom tvangsforanstaltninger, vil politiets efterforskning ske i tætsamarbejde med kommunen. Hvorledes efterforskningen tilret-telægges, vil afhænge af sagens karakter, men efterforskningenvil typisk indebære bl.a. afhøringer af pårørende med henblikpå fastlæggelse og efterfølgende undersøgelse af mulige op-holdssteder for barnet.
2
Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at flere af landets politikred-se har faste samarbejdsfora med kommunerne, hvor der er mu-lighed for drøftelse af sager og af samarbejdet generelt.Rigspolitiet kan afslutningsvis oplyse, at Rigspolitiet underinddragelse af politikredsene vil undersøge, om der er behovfor at justere og uddybe retningslinjerne i sager om lokalise-ring af børn, hvor der er truffet afgørelse om tvangsforanstalt-ninger.”
3