Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. februar 2014Asyl- og VisumkontoretThomas Højgaard2014-0032-10831022789
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 386 (alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. januar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 386 (alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministerens kommentarer udbedes til artikel i BT 9/12-13:”Kan forsvinde på togtur: Asylansøgere har frit spil”. Ministe-ren bedes herunder redegøre for:a. Hvilke initiativer sagen giver ministeren anledning til.b. Hvad ministeren kan oplyse om antallet af asylansøgere,som bliver registreret i de enkelte politikredse, sammenholdtmed antallet af disse asylansøgere, som tilmelder sig CenterSandholm.c. Hvad ministeren kan oplyse om omfanget af kriminalitet be-gået af personer, som af politiet er registreret som asylansøge-re, men som ikke har meldt sig i Center Sandholm?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigspolitiet, der har oplyst følgende:”Langt hovedparten af de udlændinge, der ansøger om asyl iDanmark, indgiver ansøgningen direkte ved henvendelse tilRigspolitiets personale i Center Sandholm. Antallet af ansøg-ninger, der indgives direkte i Center Sandholm, har således i enårrække fast udgjort mellem 60 og 70 % af det samlede antalansøgninger. De øvrige ansøgninger indgives i politikredsenetypisk i forbindelse med indrejsekontrol eller anden udlændin-gekontrol eller i forbindelse med, at udlændingene kommer ikontakt med politiet i forbindelse med kriminalitet. Der indgi-ves flest ansøgninger om asyl i Københavns politikreds, såvel iKøbenhavns Lufthavn som andre steder i kredsen, Syd- ogSønderjyllands politikreds og Sydsjællands og Lolland-Falsterspolitikreds.Rigspolitiet har fastsat udførlige retningslinjer for politikredse-nes modtagelse af asylansøgninger. Det fremgår heraf bl.a., atpolitikredsen i umiddelbar forlængelse af, at man kommer ikontakt med en asylansøger, skal registrere ansøgeren mednavn, fødedata og nationalitet (og oplysninger om eventuelstatsløshed) på baggrund af oplysninger fra ansøgeren eller da-ta, der fremgår af foreliggende dokumenter vedrørende ansøge-ren. Politikredsen skal oprette en sag i politiets sagsbehand-lingssystem (POLSAS), og der skal udfærdiges en rapport medbl.a. oplysninger om identitet. Der skal ske opslag i relevanteregistre (Det Centrale Kriminalregister og SIS II). Der skal op-tages foto og fingeraftryk af alle asylansøgere, som er 14 år el-ler ældre. Forpligtelsen til at optage fingeraftryk ved indgivel-sen af ansøgningen i politikredsen følger af artikel 4, stk. 1, iEurodac-forordningen. Fingeraftrykkene skal sendes til Natio-nalt Kriminalteknisk Center i Rigspolitiet, der registrerer og2
søger på fingeraftrykkene i relevante registre, herunder Euro-dac-databasen. Endelig skal asylansøgeren visiteres, og even-tuel bagage skal ransages med henblik på at sikre eventuelledokumenter og genstande, som kan medvirke til at fastslå an-søgerens identitet, nationalitet og rejserute eller tilknytning tilandre lande.Det er ikke strafbart eller på anden måde ulovligt at ansøge omasyl i Danmark. Der vil derfor som den klare hovedregel ikkevære noget grundlag for i medfør af udlændingelovens § 36 atfrihedsberøve en udlænding, der ansøger om asyl i en politi-kreds.Der vil således heller ikke som den klare hovedregel væregrundlag for, at politikredsen transporterer udlændingen tilCenter Sandholm som frihedsberøvet.Efter de gældende retningslinjer skal politikredsen kontakteRigspolitiet og aftale overgivelse af sagen/asylansøgeren tilRigspolitiet. Sagens akter skal så vidt muligt sendes til Rigspo-litiet indskannet på mail. De originale akter, herunder eventuel-le dokumenter, sendes til Rigspolitiet som almindelig post.Medmindre der foreligge særlige grunde til, at asylansøgerenskal frihedsberøves/forblive frihedsberøvet og indsættes i Insti-tutionen Ellebæk, skal politikredsen foranledige, at ansøgerenaf egen drift rejser til Center Sandholm. Dette indebærer, at po-litikredsen sørger for indkøb af en billet til offentlige trans-portmidler og udleverer en rejsevejledning. Dog vil transportenaf særligt sårbare grupper, f.eks. mindreårige, ældre og syge,kunne varetages af politiet.En udlænding, der ansøger om asyl i Danmark, det være sig ien politikreds eller hos Rigspolitiet i Center Sandholm, vil somdet helt klare udgangspunkt ikke være frihedsberøvet undersagsbehandlingen hos politiet, Udlændingestyrelsen og Flygt-ningenævnet. Ansøgeren vil således på et hvilket som helsttidspunkt have mulighed for at forlade indkvarteringsste-det/udrejse af landet, såfremt den pågældende ønsker det.Under hensyn hertil og til, at grundregistreringen af asylansø-gere, herunder optagelse af fingeraftryk, efter de fastsatte ret-ningslinjer skal ske umiddelbart ved indgivelsen af ansøgnin-gen om asyl i politikredsen, har Rigspolitiet ikke hidtil i sags-behandlingen haft fokus på at registrere/føre en særlig statistikover de udlændinge, som efter at have ansøgt om asyl i en poli-tikreds ikke indfinder sig i Center Sandholm. I disse tilfældehar Rigspolitiet alene – efter forløbet af nogen tid – på bag-grund af det materiale, som er modtaget fra politikredsen, op-rettet en sag, som herefter umiddelbart er blevet afsluttet medhenvisning til, at udlændingen er udeblevet. Ved (fornyet) an-3
træffelse af udlændingen her i landet eller ved Dublin-forespørgsler fra andre EU-lande vil udlændingen kunne iden-tificeres via det fingeraftryk, som er optaget i politikredsen ogderefter registreret i det relevante danske register og i Eurodac-databasen.En opgørelse over de udlændinge, der på landsplan er registre-ret af politikredsene som asylansøgere, men som ikke har ind-fundet sig i Center Sandholm, vil – hvis det overhovedet prak-tisk vil kunne lade sig gøre – forudsætte en meget omfattendeog dermed ressourcekrævende manuel gennemgang af et me-get stort antal sager.Rigspolitiet overvejer i øjeblikket behovet for at præcisere degældende retningslinjer for politikredsenes modtagelse af asyl-ansøgninger, herunder procedurerne i forbindelse med Rigspo-litiets overtagelse af sagerne.Rigspolitiet overvejer i den forbindelse muligheden for at kun-ne opgøre antallet af asylansøgere, der ikke indfinder sig iCenter Sandholm efter at have ansøgt om asyl i en politikreds.Politiets registre giver ikke mulighed for at belyse eventuelkriminalitet begået af personer, som af politiet er registreretsom asylansøgere, men som ikke har meldt sig i Center Sand-holm.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse. Der henvisesi øvrigt til besvarelsen af samrådsspørgsmål L, M, N og R i FolketingetsRetsudvalg den 28. november 2013, jf. taleudkast sendt til Retsudvalgetden 5. december 2013 som svar på spørgsmål nr. 222 (Alm. del), og besva-relserne af 27. januar 2014 af spørgsmål nr. 237 og 239 (Alm. del) fra Fol-ketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik.
4