Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
8. januar 2014StrafferetskontoretKetilbjørn Hertz2014-0030-18771022743
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 385 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. januar 2014. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Ketilbjørn Hertz
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 385 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren bl.a. i lyset af artiklen i Ekstrabladet 20/12-13om en sag om seksuelt overgreb på et barn på Færøerne, somviser, at mange, som bliver krænket som barn, ikke har over-skud til at indlede en sag før langt senere i tilværelsen, overve-je at forlænge eller helt afskaffe forældelsesfristen i sager omovergreb på børn?”Svar:
1.
Reglerne i den danske straffelov om forældelse af strafansvaret for sek-suelle overgreb mod børn blev revideret ved lov nr. 633 af 12. juni 2013om ændring af straffeloven mv. (Seksualforbrydelser), der trådte i kraftden 1. juli 2013.Ændringen gik ud på at udskyde begyndelsestidspunktet for forældelse, så-ledes at forældelsesfristen for strafansvaret for seksuelt misbrug af børntidligst begynder at løbe fra den dag, hvor offeret fylder 21 år. Efter dehidtil gældende regler begyndte forældelsesfristen at løbe fra den dag, hvorofferet fyldte 18 år.Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at ændringen navnlig varbegrundet i, at børn i almindelighed ikke flytter hjemmefra, straks de fyl-der 18 år, men at de fleste børn vil være flyttet hjemmefra, før de fylder 21år. Selv om barnet er myndigt som 18-årig, ville en 21-års-grænse på den-ne baggrund efter Justitsministeriets opfattelse bedre afspejle, hvornår etbarn, der har været udsat for seksuelt misbrug i familien, i praksis typiskvil kunne frigøre sig fra sin afhængighed af forældrene.Det blev samtidig understreget i bemærkningerne til lovforslaget, at nårpolitiet modtager en anmeldelse om seksuelt misbrug af et barn, der er fo-regået for så mange år siden, at forholdet – også efter lovforslaget – erforældet på tidspunktet for anmeldelsen, bør politiet afhængig af de nær-mere omstændigheder være særligt opmærksom på, om anmeldelsen giveranledning til at indlede en efterforskning mod den person, som anmeldel-sen angår, med henblik på at afklare, om den pågældende efterfølgendekan have gjort sig skyldig i seksuelt misbrug af andre børn, hvor strafan-svaret endnu ikke er forældet.Der blev under lovforslagets behandling i Folketinget stillet et ændrings-forslag om at gøre strafansvaret for seksuelle overgreb mod børn uforælde-2
ligt. Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.Jeg har ikke aktuelle planer om at foreslå ændringer i de gældende regler iden danske straffelov om forældelse af strafansvaret for seksuelle overgrebmod børn.2.
Det bemærkes i øvrigt, at de gældende færøske regler om forældelse afstrafansvaret for seksuelle overgreb mod børn adskiller sig fra reglerne iden danske straffelov. De gældende færøske regler går ud på, at forældel-sesfristen for seksuelle overgreb mod børn begynder at løbe den dag, hvorofferet fylder 18 år, sådan som det også var tilfældet i den danske straffe-lov indtil den 1. juli 2013.Det bemærkes endvidere, at Færøerne har overtaget strafferetten som ethjemmestyreanliggende, og at det derfor er Lagtinget – og ikke Folketinget– der har kompetence til at fastsætte regler om forældelse af strafansvaretfor seksuelle overgreb mod børn på Færøerne.
3