Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1331579_0001.png
1331579_0002.png
1331579_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. februar 2014PolitikontoretSamina Munir Lanewala2014-0030-18741021686
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 382 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. januar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Trine Dahl
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 382 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvad kan ministeren oplyse om hashhandlen i Jægersborgga-de i København, hvad gør politiet for at bekæmpe/begrænsehandlen og for at opretholde ro og lovlighed i gaden, hvor pu-sherne og deres kunder er til gene for mange beboere og børne-familier, og hvad er politiets eventuelle løsninger på proble-met?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der bl.a. har oplyst følgende:”Til brug for besvarelsen har Rigspolitiet indhentet et bidragfra Københavns Politi, som har oplyst, at politikredsens indsatsmod den åbenlyse hashandel i København, herunder i områdetomkring Jægersborggade, er højt prioriteret og har til formål atgøre det så uattraktivt og risikofyldt som muligt at være en delaf hashmarkedet for såvel købere og sælgere som forleverandører.Specifikt i forhold til området omkring Jægersborggade ogNørrebroparken har Københavns Politi oplyst, at denpolitimæssige indsats er helhedsorienteret. Således bestårindsatsen både af synlig og tryghedsskabende uniformeretpatruljering og af løbende efterforskningsmæssige tiltag rettetmod bekæmpelsen af den bagvedliggende organiseredekriminalitet.Københavns Politi har i den forbindelse endvidere oplyst, atpolitikredsen i 2013 som resultat af indsatsen har rejst mereend 200 sigtelser for besiddelse og salg af narkotika i områdetomkring Jægersborggade og Nørrebroparken. Endvidere harKøbenhavns Politi i det sidste halvår af 2013 i samme områdebeslaglagt mere end 2.000 joints og næsten 1 kilo hash.For så vidt angår spørgsmålet om eventuelle fremadrettedetiltag, har politikredsen oplyst, at den intensive indsats modden åbenlyse og utryghedsskabende narkotikahandel iområderne ved Jægersborggade og Nørrebroparken fortsat erblandt Københavns Politis strategiske prioritetsområder i 2014.Indsatsen vil således også fremadrettet bestå af synligeoperative tiltag kombineret med specifikke efterforskningerrettet mod hashhandlens bagmænd.Endelig har Københavns Politi oplyst, at politikredsenyderligere vil iværksætte et kriminalpræventivt tiltag særligt2
rettet mod unge, som udviser bekymrende adfærd, og modrelevante uddannelsesinstitutioner.”Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at der for tiden pågår drøftelser mel-lem Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Københavns Politi om ordensbekendt-gørelsens regler om meddelelse af zoneforbud, og at det i den forbindelsebl.a. drøftes, om zoneforbud bør kunne gives i flere tilfælde, end det ermuligt efter de gældende regler, herunder f.eks. i forhold til personer, derdeltager i åbenlys hashhandel.Hvis disse drøftelser munder ud i en anbefaling til mig om at justere på be-tingelserne for meddelelse af zoneforbud, vil jeg se positivt på det.Der kan endvidere henvises til den daværende justitsministers besvarelseaf 9. oktober 2013 af spørgsmål nr. 1037 (Alm. del) fra Folketingets Rets-udvalg og til det udkast til talepapir, som dannede grundlag for ministerensbesvarelse den 10. oktober 2013 af samrådsspørgsmål D og E (Alm. del)fra udvalget. Talepapiret er oversendt til Retsudvalget den 30. oktober2013 som bilag til besvarelsen af spørgsmål nr. 43 (Alm. del).
3