Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1317400_0001.png
1317400_0002.png
1317400_0003.png
1317400_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:20. december 2013Kontor: FærdselskontoretSagsbeh: Marianne Møller Halk-jærSagsnr.: 2013-0030-1715Dok.:935750
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 38 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. oktober2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 38 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse i hvilket omfang, der udstedes køre-kort begrænset til kørsel indenfor et bestemt område, ikke påmotorvej, uden passagerer, med en bestemt max. hastighed el.lign. med hjemmel i Kørekortbekendtgørelsens § 77, og i for-længelse heraf bedes ministeren oplyse, om den nævnte para-graf benyttes til at lade ældre bilister bosat i yderområder be-holde deres ret til at føre bil længere men i et begrænset om-fang.”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at det fremgår af § 77, stk. 1, i bekendtgørel-se nr. 12 af 10. januar 2013 om kørekort med senere ændringer (kørekort-bekendtgørelsen), at kørekort kan udstedes med begrænset gyldighedstideller begrænses til køretøjer, der opfylder særligt angivne betingelser, elleri øvrigt af særlige vilkår.Det fremgår af § 11, stk. 2, i cirkulære nr. 9045 af 1. februar 2013 om kø-rekort med senere ændringer (kørekortcirkulæret), at indeholder lægeatte-sten andre helbredsoplysninger end oplysninger om synsstyrke, senderkommunen sagen til politiet, som afgør, om ansøgeren opfylder de hel-bredsmæssige betingelser for at få udstedt kørekort.Politiet vurderer på baggrund af bestemmelserne i kørekortcirkulærets bi-lag 1 (bestemmelser om helbredsmæssige betingelser for udstedelse, for-nyelse eller bevarelse af kørekort), om oplysningerne i lægeattesten giveranledning til at forelægge sagen for Sundhedsstyrelsen ved indsendelse tilden regionale embedslægeinstitution eller andre, eller om oplysningerne iøvrigt giver anledning til at indhente yderligere lægelige erklæringer ellervurderinger.Hvis politiet træffer afgørelse om, at der er grundlag for at udstede køre-kort med særlige vilkår og begrænsninger, påtegnes dette kørekortet i tal-kodeform. Talkoderne fremgår af kørekortbekendtgørelsens bilag 8 (be-stemmelser om vilkår, begrænsninger og rettigheder i kørekortet), som bå-de indeholder EU-harmoniserede koder og nationale koder. De EU-harmoniserede koder følger i dag af 3. kørekortdirektiv (direktiv2006/126/EF om kørekort med senere ændringer), og de vilkår og be-grænsninger, som følger deraf, skal anerkendes gensidigt i EU- og EØS-landene.2
En række af de EU-harmoniserede koder vedrører begrænset kørsel af læ-gelige årsager. Koderne fremgår af hovedgruppe 05, jf. kørekortbekendt-gørelsens bilag 8, som skal anvendes sammen med underkoderne 01-08.Underkoderne 01-08 til hovedgruppe 05 har følgende indhold:01: Begrænset til kørsel i dagtimer (f.eks. en time efter solopgangtil en time før solnedgang).02: Begrænset til kørsel inden for en radius af km fra kørekortinde-haverens bolig eller kun inden for by/region.03: Begrænset til kørsel uden passagerer.04: Begrænset til kørsel med en hastighed på højst km i timen.05: Begrænset til kørsel under ledsagelse af en person med køre-kort.06: Begrænset til kørsel uden påhængskøretøj.07: Ingen kørsel på motorvej.08: Ingen alkohol.
Underkoderne 01-08 blev indført ved direktiv 2000/56/EF om ændring afRådets direktiv 91/439/EØF om kørekort (2. kørekortdirektiv). Koder medtilsvarende indhold har ikke tidligere været anvendt i Danmark i forbindel-se med udstedelse og fornyelse af kørekort.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Sundhedsstyrelsen, der har oplyst følgende:”Sundhedsstyrelsen fører ikke statistik over indholdet i de anbe-falinger, som gives til politiet i kørekortsager. Sundhedsstyrel-sen er ikke bekendt med, at der i nyere tid skulle være givet an-befalinger om, at et kørekort kun skulle være gældende i et geo-grafisk afgrænset område.Sundhedsstyrelsen vil kun forholde sig til et sådant forhold, hvispolitiet direkte spørger om det. Sundhedsstyrelsen er ikke be-kendt med sådanne forespørgsler.”Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmåletindhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Til brug for besvarelsen har Rigspolitiet indhentet en udtalelsefra samtlige politikredse.Det fremgår af udtalelserne, at hovedgruppe 05 om begrænsetkørsel af lægelige årsager sjældent anvendes.3
Syv politikredse har oplyst, at koden 05.01, der vedrører be-grænset kørsel i dagtimerne, anvendes i begrænset omfang, ty-pisk når kørekortindehaveren er natteblind. Antallet af sager ihver af de syv politikredse ligger mellem en og fem sager omåret.Tre politikredse har derudover oplyst, at koden 05.02, der vedrø-rer begrænset kørsel inden for en radius af km fra kørekortinde-haverens bolig eller kun inden for by/region, anvendes megetsjældent. To af politikredsene har hver kendskab til en enkeltsag, og den tredje politikreds har haft enkelte ældre sager.Ingen af politikredsene har kendskab til, at de øvrige koder erblevet anvendt inden for de seneste år.Rigspolitiet finder på denne baggrund ikke grundlag for at anta-ge, at kørekortbekendtgørelsens § 77, stk. 1, anvendes til at ladeældre bilister bosat i yderområder beholde deres ret til at føre bili begrænset omfang, når de ikke længere opfylder de helbreds-mæssige betingelser for at få kørekort.”Endvidere har Kommunernes Landsforening oplyst, at de – efter fore-spørgsel i en række kommuner – ikke har kendskab til situationer, hvor derer udstedt kørekort med begrænsninger af den omhandlede karakter.
4