Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
18. marts 2014ForvaltningsretskontoretMartin Reinseth2013-0030-18661012068
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 361 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. december 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) AnniMatthiesen (V).
Karen Hækkerup/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 361 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”I forlængelse af svar på REU alm. del spørgsmål nr. 859(2012-13) bedes ministeren redegøre for, hvad hver af de an-givne kontroller eller tilsyn koster for henholdsvis erhvervsli-vet og/eller staten om året, samt hvor mange årsværk i det of-fentlige, der bruges på hver kontrol eller tilsyn om året.”Svar:
1.
Justitsministeriet kan om den kontrol- og tilsynsvirksomhed, der er om-talt i pkt. 2.1. og 2.11. i Justitsministeriets besvarelse af 20. september2013 af spørgsmål nr. 859 fra Folketingets Retsudvalg, oplyse, at ministe-riet har anmodet Datatilsynet og Domstolsstyrelsen om udtalelser.Datatilsynet har i den forbindelse oplyst følgende:”Datatilsynet har de seneste år gennemført følgende antal in-spektionsbesøg:2010: 642011: 542012: 43 (hertil kommer to skriftlige inspektioner samt onli-neundersøgelser)Antallet af inspektionsbesøg og andre inspektioner i 2013 erendnu ikke opgjort.Datatilsynet har ikke foretaget beregninger af omkostninger iforbindelse med inspektionerne, herunder antal årsværk brugtpå de enkelte inspektioner.På baggrund af stikprøvevise registreringer (to uger de pågæl-dende år) af, hvilke opgaver de enkelte medarbejdere i tilsynetbruger deres tid på og antallet af inspektioner, er det Datatilsy-nets skøn, at der bruges ca. to årsværk pr. år på inspektionsbe-søg og andre inspektioner.For 2010 og 2011 har Datatilsynet ikke beregnet øvrige udgif-ter for afholdelse af inspektioner. I 2012 udgjorde de øvrige(større) udgifter til inspektioner og online-undersøgelser82.671 kr.Datatilsynet har ikke grundlag for at udtale sig om, hvilke om-kostninger tilsynets inspektioner påfører andre myndighedereller erhvervslivet.”
2
Domstolsstyrelsen har i den forbindelse oplyst følgende:”Det følger af persondatalovens § 67, stk. 1, at Domstolsstyrel-sen fører tilsyn med domstolenes behandlinger af personoplys-ninger. Tilsynet omfatter behandling af oplysninger med hen-syn til domstolenes administrative forhold, herunder spørgsmå-let om datasikkerhed, men ikke retternes judicielle funktioner.Domstolsstyrelsen henviser til pkt. 2.1. i besvarelsen af REUalm. del spørgsmål nr. 859.Det følger af tinglysningslovens § 50d, stk. 2, at Domstolssty-relsen fører tilsyn med tinglysningsregistrene. Tilsynet omfat-ter overholdelse af reglerne om datasikkerhed. Domstolsstyrel-sen henviser til pkt. 2.11 i besvarelsen af REU alm. delspørgsmål nr. 859.Domstolsstyrelsen påser både af egen drift og efter klage, at re-levante forskrifter overholdes. I den forbindelse foretagerDomstolsstyrelsen bl.a. hvert år en række tilsynsbesøg hos deenkelte retter. I det omfang, private databehandlere servicererdomstolenes it-systemer, vil Domstolsstyrelsen kunne foretagetilsynsbesøg hos disse, ligesom der i konkrete anledninger fo-retages tilsynsbesøg i Danmarks Domstoles eget Center for IT.Domstolsstyrelsens tilsyn m.v. vedrører kun domstolene og så-ledes ikke erhvervslivet.Det skønnes, at der samlet bruges ca. 1/10 årsværk om året påovennævnte tilsyn m.v., og at det koster staten ca. 50.000 kr.om året.”2.
Justitsministeriet kan om den kontrol- og tilsynsvirksomhed, der er om-talt i pkt. 2.2. (tilsyn med advokatstanden) og 2.9. (auktionlederlovens reg-ler) i Justitsministeriets besvarelse af 20. september 2013 af spørgsmål nr.859 fra Folketingets Retsudvalg, oplyse, at ministeriet ikke er besiddelse afoplysninger om, hvilke økonomiske omkostninger tilsynet medfører forerhvervslivet. Ministeriet er tilsvarende ikke i besiddelse af oplysningerom, hvor mange årsværk m.v. der anvendes på den pågældende kontrol- ogtilsynsvirksomhed.3.
Justitsministeriet kan om den kontrol- og tilsynsvirksomhed, der er om-talt i pkt. 2.3. i Justitsministeriets besvarelse af 20. september 2013 afspørgsmål nr. 859 fra Folketingets Retsudvalg, oplyse, at ministeriet haranmodet Undervisningsministeriet om en udtalelse. Undervisningsministe-riet har i den forbindelse oplyst følgende:
3
”Indfødsretsprøven (fra juni 2014 statsborgerskabsprøven) af-holdes to gange årligt – i juni og december – af ca. 45 prøveaf-holdende udbydere fordelt over hele landet.Der har siden prøvens indførelse i 2007 været ført uanmeldttilsyn ved to embedsmænd fra det tidligere Ministerium forFlygtninge, Indvandrere og Integration samt Ministeriet forBørn og Undervisning (nu Undervisningsministeriet). For hverprøveafholdelse vælges et nyt tilsynssted.Udgifterne forbundet med et tilsyn afhænger af arbejdstid ogtransportudgifter for to personer. Som eksempel kan nævnes, atder i december 2013 blev ført tilsyn på Høje-Taastrup Sprog-center. Tidsforbruget ved dette tilsyn var i alt fire timer pr. per-son, og skønsmæssigt udgjorde udgifterne til transport 200 kr. ialt.Det skønnes, at de årlige statslige udgifter forbundet med tilsynved afholdelse af indfødsretsprøven svarer til tre arbejdsdagefor én medarbejder samt ca. 3.000 kr. i transportudgifter.”4.
Justitsministeriet kan om den kontrol- og tilsynsvirksomhed, der er om-talt i pkt. 2.4., 2.5., 2.7., 2.8., 2.10. og 2.13. i Justitsministeriets besvarelseaf 20. september 2013 af spørgsmål nr. 859 fra Folketingets Retsudvalg,oplyse, at ministeriet har anmodet Rigspolitiet om en udtalelse. Rigspoliti-et har i den forbindelse oplyst følgende:”Rigspolitiet kan […] oplyse, at det ikke er muligt nærmere atopgøre, hvor mange ressourcer, herunder årsværk, politiet an-vender på de kontroller eller tilsyn, som er anført i besvarelsenaf spørgsmål 859.”5.
Justitsministeriet kan om den kontrol- og tilsynsvirksomhed, der er om-talt i pkt. 2.6. i Justitsministeriets besvarelse af 20. september 2013 afspørgsmål nr. 859 fra Folketingets Retsudvalg, oplyse, at Statens Våben-kontrol består af 5 medlemmer, hvoraf justitsministeren udnævner våben-kontrollens formand, mens forsvarsministeren og erhvervs- og vækstmini-steren hver udnævner to medlemmer, jf. krigsmateriellovens § 10, stk. 3.Derudover stiller Justitsministeriet en sekretær til rådighed for Statens Vå-benkontrol.Statens Våbenkontrols virksomhed udgøres i praksis i vidt omfang af kon-trolbesøg hos de krigsmaterielproducerende virksomheder. Der foretagesnormalt 1-2 kontrolbesøg om året af 1-2 dages varighed. Der aflæggesnormalt besøg hos 4-6 virksomheder om året, og det tilstræbes, at den en-kelte virksomhed besøges med 3-4 års mellemrum.4
Justitsministeriet er ikke er i besiddelse af en opgørelse af, hvor mangeudgifter Statens Våbenkontrol er forbundet med for henholdsvis erhvervs-livet og/eller staten om året, herunder hvor mange årsværk det offentligebruger herpå.6.
Justitsministeriet kan om den kontrol- og tilsynsvirksomhed, der er om-talt i pkt. 2.12. i Justitsministeriets besvarelse af 20. september 2013 afspørgsmål nr. 859 fra Folketingets Retsudvalg, oplyse, at ministeriet haranmodet Civilstyrelsen om en udtalelse. Civilstyrelsen har i den forbindel-se oplyst følgende:”Civilstyrelsen er i henhold til fondsloven fondsmyndighed forde ikke-erhvervsdrivende fonde og fører tilsyn med, at lovenoverholdes. Desuden er Civilstyrelsen fondsmyndighed forvisse af de erhvervsdrivende fonde, jf. § 57, stk. 1, i erhvervs-fondsloven.Hertil kommer, at lenskontrollen, dvs. alle opgaver vedrørendekontrollen med familiefideikommisser mv., varetages af Civil-styrelsen.Endvidere fører Civilstyrelsen tilsyn med værgemål samtbåndlæggelser og behandler i den forbindelse klagerover statsforvaltningens afgørelser vedrørende værgemål ogbåndlagt arv.Civilstyrelsen kan oplyse, at antallet af årsværk i Fondskonto-ret, som varetager ovennævnte opgaver, i 2013 udgjorde 11,35.En del af disse årsværk kan henføres til det tilsyn, der er nævnti besvarelsen af 20. september 2013 af spørgsmål nr. 859(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg (Folketingssamling2012-13), punkt 2.12. Civilstyrelsen er ikke i besiddelse afnærmere oplysninger, som vil kunne danne grundlag for enopgørelse af de årlige udgifter, der direkte kan henføres til det-te tilsyn.”
5