Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1351880_0001.png
1351880_0002.png
1351880_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. marts 2014PolitikontoretTrine Dahl2013-0030-18531010213
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 332 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. december2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 332 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvad vil ministeren konkret foretage sig for at sikre, at dersom led i både den almindelige politimæssige indsats og for attilgodese borgernes retsfølelse, ydes en aktiv politimæssig ind-sats også for at tilvejebringe stjålet elektronisk udstyr somsmartphones og tablets, der elektronisk spores til f.eks. asyl-centre, som det er set i flere tilfælde?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet skal indledningsvis generelt bemærke, at indbrudi privat beboelse og hæleri, herunder indsats mod udenlandsketilrejsende kriminelle, der begår sådan kriminalitet, er udpegetsom et nationalt operativt indsatsområde for politiet i 2014. Denationale indsatser, der er særligt prioriterede, skal i nødven-digt omfang suppleres med lokale indsatser, hvorfor politikred-sene er ansvarlige for at udarbejde lokale målsætninger og pla-ner samt udføre kredsspecifikke indsatser rettet mod bekæm-pelse af den borgervendte kriminalitet.Styringen og koordineringen af indsatsen er således forankret ide enkelte politikredse i et tæt samarbejde med Rigspolitiet.Indsatsen koordineres ved løbende at tilpasse den nationaleoperationsplan, således at den omhandler de udfordringer, derbliver identificeret i det lokale trusselsbillede.Rigspolitiet har indhentet en udtalelse fra Nordsjællands Politi,som har oplyst, at politikredsen i 2014 og 2015 vil arbejde ak-tivt på at forebygge borgernær kriminalitet og utryghed i om-rådet omkring Asylcenter Sandholm og Udrejsescenter Sjæls-mark. Politikredsen har med henblik herpå modtaget midler fraRigspolitiets særlige budgetpulje.Politikredsen har i øvrigt bemærket, at det er et strategisk målfor politikredsen at forebygge, efterforske og retsforfølge bor-gernær kriminalitet, herunder særligt tyveri fra privat beboelse.Med dette for øje anvender politikredsen alle tilgængelige ogrelevante efterforskningsskridt, ligesom kredsen løbende ar-bejder med at gennemføre en kapacitetsopbygning og tilpas-ning af både organisatorisk og kompetencemæssig karaktermed henblik på at imødekomme borgernes berettigede for-ventning om en politimæssig betjening af høj kvalitet.”
2
Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse, idet jeg har noteret mig, atNordsjællands Politi i 2014 og 2015 vil arbejde aktivt på at forebygge bor-gernær kriminalitet og utryghed i området omkring Asylcenter Sandholmog Udrejsecenter Sjælsmark.
3