Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1351871_0001.png
1351871_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. marts 2014PolitikontoretTrine Dahl2013-0030-18531010178
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 330 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. december2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 330 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, i hvilket omfang politiet er opmærk-somme på de muligheder, der er via fjernbetjening til at få di-verse typer elektronisk udstyr til udsende høje lyde, og i hvil-ket omfang de har gjort brug af disse muligheder i forbindelsemed eftersporing af tyvekoster på Asylcenter Sandholm?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet skal indledningsvis bemærke, at politiet generelter meget opmærksom på de efterforskningsmuligheder, derfølger af sporings- og lokaliseringstjenester tilknyttet elektro-niske genstande som eksempelvis iPads. Politiet har såledesudarbejdet en servicedeklaration om politiets behandling af ty-veri af genstande, der kan spores via sporings- og lokalise-ringstjenester. Servicedeklarationen er offentliggjort påwww.politi.dk.Samtidig skal Rigspolitiet bemærke, at det løbende vurderes,hvordan efterforskninger af denne type sager kan optimeres.Rigspolitiet har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmå-let indhentet en udtalelse fra Nordsjællands Politi, som har op-lyst, at politikredsen lægger vægt på at tilrettelægge den poli-timæssige indsats på en sådan måde, at den lever op til den na-tionale servicedeklaration vedrørende tyveri af genstande, derkan spores via sporings- og lokaliseringstjenester.Nordsjællands Politi har endvidere oplyst, at man til stadighedfølger de tekniske muligheder, der løbende udvikles med hen-blik på at spore forskellige former for teknisk udstyr. Politi-kredsen har i den forbindelse tilkendegivet, at man er opmærk-som på, at der i forhold til visse Apple produkter kan aktiveresen funktionalitet, hvorved det stjålne produkt udsender en sær-lig lyd. Såfremt GPS positionen er nøjagtig, er der herigennemmulighed for at udpege det sted, hvor ransagningen kan foreta-ges. Det vil i hvert enkelt tilfælde bero på en konkret efter-forskningsmæssig vurdering, om det skønnes relevant at an-vende dette efterforskningsskridt.Nordsjællands Politi har endelig oplyst, at politikredsen i 2012i et enkelt tilfælde – uden resultat – har anvendt den lokalise-ringsmetode, der omtales i spørgsmålet.”
2