Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Civilafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. januar 2014ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2013-0030-18511008580
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 318 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. december2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Karen Hækkerup/Henrik Hjort Elmquist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 318 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”I forlængelse af ministerens svar på REU alm. del spørgsmålnr. 254 (2012-13) bedes ministeren redegøre for Advokatnæv-nets gennemsnitlige sagsbehandlingstid samt oplyse, om mini-steren finder, at denne er tilfredsstillende?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Advokatsamfundet, hvortil der henvises:”Advokatsamfundet kan oplyse, at Advokatnævnet – efter enophobning af uafsluttede sager i 20l0 og især i 2011 – i både2012 og 2013 har nedbragt antallet af uafsluttede sager væsent-ligt. Således er antallet af uafsluttede sager nedbragt fra 1.588sager primo 2012 til ca. 900 sager primo 2014.I 2013 har der således været en merproduktion på ca. 33 %,hvilket vil sige, at der er afsluttet 4 klagesager, hver gang derer indkommet 3 nye klager. Det er Advokatsamfundets for-ventning, at denne udvikling vil fortsætte, således at antallet afuafsluttede sager også i 2014 vil blive væsentligt nedbragt. Deter målsætningen, at antallet af verserende sager i 2014 ned-bringes til højst 600 sager, hvorved det alt andet lige skulle væ-re muligt fremadrettet at operere med en gennemsnitlig sags-behandlingstid på det ønskede niveau.Det er vigtigt at understrege, at Advokatnævnet sideløbendemed den høje sagsproduktion har haft stor fokus på kvaliteten isagsbehandlingen og afgørelserne, da det efter Advokatsam-fundets opfattelse er en afgørende forudsætning for varigt at fånedbragt sagsbehandlingstiden i Advokatnævnet.Der er endnu ikke lavet en endelig opgørelse over den gen-nemsnitlige sagsbehandlingstid for 2013. Det forventes imid-lertid, at sagsbehandlingstiden for sager, som er afsluttet i de-cember måned 2013, vil ligge på omkring 12 måneder, mensden gennemsnitlige sagsbehandlingstid for hele året forventesat ligge højere.Det bemærkes, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid dæk-ker hele perioden fra klagen indkommer, til sagen er endeligafgjort, og således ikke kun omfatter tid, hvor sagen beror påAdvokatnævnet. Sagsbehandlingstiden omfatter også tid, hvorsagen beror på sagens parter i forbindelse med sagens hørings-fase, hvor parternes bemærkninger til sagen indhentes, indensagen forelægges for Advokatnævnet. Det er vurderingen, at2
høringsfasen typisk varer 2-4 måneder, men i nogle tilfældevæsentligt længere.De ophobede uafsluttede klagesager står fortsat i vejen for enkort sagsbehandlingstid i nævnet på trods af, at antallet af uaf-sluttede sager er nedbragt væsentligt.Advokatnævnet behandler således som udgangspunkt først desager, som har ligget længst, hvilket er rigtigst af hensyn tilklagerne. Med dette udgangspunkt er en lang gennemsnitligsagsbehandling en uundgåelig konsekvens, når man rydder op iophobede sager, og er trods alt et forbigående fænomen, somophører, når de ophobende sager er afsluttet.Det bemærkes i den forbindelse, at antallet af uafsluttede sa-ger, som er over et år gamle, er nedbragt fra ca. 460 sager denl. januar 2013 til ca. 240 sager den l. januar 2014.Advokatsamfundet finder isoleret set ikke den nuværendesagsbehandlingstid i Advokatnævnet for tilfredsstillende, menden meget positive udvikling i sagsproduktionen, hvor antalletaf uafsluttede sager løbende bliver nedbragt, vil imidlertid ha-ve en positiv effekt på sagsbehandlingstiden, som forventes atfalde fremadrettet, således at den igen kommer til at ligge pådet ønskede niveau.Endvidere arbejder Advokatsamfundet på at digitalisere en delaf Advokatnævnets processer, hvilket også forventes at vil fåen positiv effekt på sagsbehandlingstiden.”
3