Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1328289_0001.png
1328289_0002.png
1328289_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:29. januar 2014Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Helene Chjeffer Ras-mussenSagsnr.: 2013-0030-1846Dok.:1007810
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 316 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. december2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 316 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for forløbet og politiets indsats iforbindelse med tyveriet af 17 iPads og 3 MacBooks på Ods-herreds efterskole, som det fremgår af artiklen "Elever sporedestjålne iPads - politiet gør ikke noget", bragt på www.bt.dk den11.december2013.http://www.bt.dk/krimi/elever-sporedestjaalne-ipads-politiet-goer-intet”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelsefra Midt- og Vestsjællands Politi, der har oplyst, at vagtcentra-len i politikredsen den 4. december 2013 modtog en henven-delse fra forstanderen på Odsherred Efterskole i forbindelsemed, at flere elever på skolen havde været udsat for tyveri af etantal iPads og bærbare computere.Vagtcentralen fik i den forbindelse oplyst, at nogle elever hav-de sporet de stjålne genstande til en nærliggende adresse.Vagtcentralen sendte herefter to patruljevogne til adressen,hvor også nogle elever og lærere fra skolen var til stede.På baggrund af en konkret vurdering af omstændighederne,herunder blandt andet oplysninger om sporingens nøjagtighedsamt tidspunktet for modtagelse af sporingssignalet, var detden tilstedeværende patruljes opfattelse, at retsplejelovens be-tingelser for at foretage ransagning på adressen ikke var til ste-de.Lokalpolitiet i Holbæk, der efterforsker sagen, har efterfølgen-de fået oplysning om, at en af de stjålne iPads er lokaliseret tilLitauen, hvilket undersøges nærmere. Efterforskningen i sagenhar indtil videre ikke ført til fund af nogen af de stjålne effek-ter.Politikredsen har endvidere bemærket, at det i sager, hvor detvia sporings- og lokaliseringstjenester er muligt at finde fremtil den geografiske placering af en stjålen genstand, altid vilbero på en konkret vurdering af sagens omstændigheder, hvor-vidt der er tilstrækkeligt grundlag til, at politiet kan foretageransagning af lokaliteten.Politikredsen vurderer nu, henset til den pågældende ejendomsbeliggenhed og til den omstændighed, at sporingssignalet varganske nyt, at retsplejelovens betingelser for ransagning i den2
konkrete sag var opfyldt. Patruljens vurdering i det konkretetilfælde var således beklageligvis ikke korrekt.Politikredsen har i den forbindelse oplyst, at retningslinjernefor behandlingen af denne type sager, herunder betingelsernefor at foretage ransagning i tilsvarende situationer, er blevetindskærpet over for patruljen.”
3