Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
31. oktober 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1707Dok.:934202
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 31 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. oktober 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 31 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren gennemgå, om der på internationalt plan erfælles overvejelser om at vanskeliggøre privates deltagelse i”hellig krig” mv. i f.eks. Syrien, og orientere om, hvilke hin-dringer for deltagelse i ”hellig krig”, der er under overvejelse isådanne fora - eller om der endog er konkrete forslag herom isådanne fora, og om ministeren finder nogle af sådanne even-tuelle forslag interessante set i en dansk sammenhæng?”Svar:
Som spørgeren er inde på, genfindes udfordringerne med de såkaldteforeign fighters i en række andre lande, og emnet drøftes derfor løbende idiverse internationale fora. Regeringen prioriterer indsatsen højt og er po-sitivt indstillet over for et tæt samarbejde med relevante samarbejdspartne-re om at håndtere udfordringerne på området.Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at EU’s antiterrorkoordina-tor Gilles de Kerchove på rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 6.og 7. juni 2013 præsenterede et diskussionsoplæg om EU’s indsats modforeign fighters. Diskussionsoplægget indeholder 22 anbefalinger til nyeinitiativer, som kan styrke EU’s indsats på området. Anbefalingerne rettersig primært mod EU’s institutioner, herunder Kommissionen, Europol,IntCen, Eurojust og EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggen-der og sikkerhedspolitik. Endvidere retter enkelte anbefalinger sig modmedlemslandene. Anbefalingerne handler bl.a. om forebyggelse af radika-lisering og motivation for at tilslutte sig kampene i Syrien, orientering omde barske forhold under kampene i Syrien, styrkelse af kommunikationenom EU’s eksisterende indsats på området samt støtte til de personer, somvender tilbage fra kampene.Der var blandt medlemslandene generelt tilslutning til antiterrorkoordina-torens anbefalinger på rådsmødet, og der arbejdes videre med de enkelteanbefalinger i de relevante fora.Justitsministeriet kan desuden oplyse, at justitsministeren også drøfterspørgsmålet om foreign fighters med en række europæiske ministre, her-under hvorledes landene kan samarbejde om at håndtere udfordringerne påområdet.Det kan også nævnes, at Politiets Efterretningstjeneste har et omfattendeog nødvendigt samarbejde med udenlandske myndigheder som led i fore-2
byggelsen af terrorisme mv. Samarbejdet med udenlandske myndighederforegår dels generelt for at følge trusselsbilledet, dels operativt i forbindel-se med efterforskningen af konkrete sager. Som led i efterretningstjene-stens generelle samarbejde med udenlandske myndigheder udveksles derblandt andet strategiske oplysninger samt oplysninger om efterforsk-ningsmetoder, fokusområder mv., mens der som led i det operative samar-bejde efter omstændighederne kan udveksles personoplysninger.
3