Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:9. januar 2014Kontor: PersonalekontoretSagsbeh: Stine Maria TolstrupChristensenSagsnr.: 2013-0030-1845Dok.:1010868
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 298 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. december 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Fode
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 298 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Under henvisning til artiklen ”DF foreslår pensionerede poli-tifolk i klagemyndighed”, bragt på www.b.dk den 28. novem-ber 2013, bedes ministeren oplyse, om ministeren vil arbejdefor, at der rekrutteres bredere, når der skal ansættes personer tilDen Uafhængige Politiklagemyndighed, således den ikke kunbestår af personer med baggrund i politiet.”Svar:
Den Uafhængige Politiklagemyndighed blev oprettet ved lov nr. 404 af 21.april 2010 om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Ny po-litiklageordning m.v.).Ved fremsættelsen af lovforslaget om en ny politiklageordning (lovforslagnr. 88 fremsat den 9. december 2009) fandt Justitsministeriet – i overens-stemmelse med udvalgets anbefalinger i betænkning nr. 1507/2009 om be-handling af klager over politiet – ikke grundlag for at foreslå særlige reglerom sammensætningen af personalet i Politiklagemyndigheden, f.eks. i re-lation til tidligere arbejde i politi eller anklagemyndighed.Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at der på den ene side in-tet er til hinder for, at en medarbejder har en politimæssig uddannelse ogtidligere har gjort tjeneste i politiet, mens dette på den anden side ikke kanstilles som en betingelse. Det fremgår endvidere, at det nok må forventes,at der vil være en meget stor andel af efterforskere med politimæssig bag-grund, herunder tidligere politipersonale. Også personer, der har en politi-mæssig uddannelse, men som har været beskæftiget med andet arbejde i enperiode, vil være en mulighed som efterforskere i Politiklagemyndigheden.Endvidere fremgår det af bemærkningerne til lovforslaget, at der ikke skalgælde en ”karantæneperiode” for tidligere medarbejdere i politiet, dvs. enminimumsperiode siden vedkommende har forladt politiet. Der er hervednavnlig lagt vægt på, at det vil være særdeles vanskeligt at skaffe kvalifi-cerede efterforskere, hvis der stilles krav om en sådan karantæneperiode.Det fremgår desuden, at Politiklagemyndighedens efterforskning nødven-digvis må være på et meget højt fagligt niveau, så der er den nødvendigetillid hertil hos befolkningen og hos det politipersonale, som efterforsknin-gen retter sig imod, og som selv har en politimæssig baggrund og ofte ef-terforskningsmæssig erfaring.
2
Der henvises til pkt. 3.2.3 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.Politiklagemyndighedens øverste ledelse er Politiklagerådet, som er etuafhængigt råd bestående af en landsdommer, en advokat, en universitets-lærer og to offentlighedsrepræsentanter. Politiklagemyndighedens dagligeledelse varetages af en direktør, der er udnævnt efter indstilling fra rådet.Øvrige medarbejdere er ansat af Politiklagemyndigheden eller efter indstil-ling fra Politiklagemyndigheden.Det er Justitsministeriets vurdering, at Politiklagemyndigheden har til-strækkeligt grundlag for at ansætte de bedst kvalificerede, og der er såledesefter ministeriets opfattelse ikke anledning til at arbejde for, at der rekrut-teres bredere, når der skal ansættes personale til Den Uafhængige Politi-klagemyndighed.
3