Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1325305_0001.png
1325305_0002.png
1325305_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
22. januar 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Andreas ChristensenSagsnr.: 2013-0030-1842Dok.:1006235
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 297 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. december2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kristian Pihl Lorentzen (V).
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 297 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvad agter ministeren at foretage sig i anledning af, at derved det åbne fængsel Kærshovedgaard ved Ikast ifølge naboertil fængslet foregår åbenlys indsmugling og salg af narko til deindsatte uden at der skrides ind fra Kriminalforsorgens ellerPolitiets side?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet ud-talelser fra henholdsvis Direktoratet for Kriminalforsorgen og Rigspolitiet.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst følgende:”Fængslet Kærshovedgaard har stor fokus på problemet medindsmugling og salg af narkotika, og der skrides ind over forulovligheder, ligesom nabohenvendelser vedrørende problemetmed indsmugling tages alvorligt og behandles seriøst.Fængslet har et fast og godt samarbejde med det lokale politivedrørende indsmugling m.v., og fængslet har i 2013 politian-meldt 120 forhold vedrørende overtrædelse af bekendtgørelsenom euforiserende stoffer.Derudover har fængslet i 2013 haft besøg af kriminalforsor-gens narkotikahunde i alt 39 gange med henblik på større ellermindre eftersøgninger af stoffer, herunder også på de omkring-liggende arealer.Specielt i efteråret 2013 har der været flere forsøg på indtræn-gen af udefrakommende personer, dels ved færden på fæng-slets arealer, dels ved indtrængen og færden inde i selve fæng-slet på de enkelte afdelinger.På baggrund af de seneste episoder pågår der for tiden overve-jelser om mulighederne for at øge sikkerheden omkring fæng-slet ved at opsætte endnu et kamera og derudover et boman-læg. Dette vil naturligvis ikke kunne hindre al illegal trafik,men vil kunne forbedre mulighederne for i videre omfang atopdage og forhindre sådanne aktiviteter.”Rigspolitiet har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelsefra Midt- og Vestjyllands Politi, der har oplyst, at politiet gene-relt er meget opmærksom på situationen, og at området om-kring Kærshovedgaard på den baggrund udgør et særligt pa-truljemæssigt opmærksomhedspunkt.2
Politikredsen har endvidere oplyst, at lokalpolitiet i Herning iperioden fra den 1. januar 2012 til udgangen af 2013 har mod-taget i alt 226 anmeldelser vedrørende narkotika fundet i ellerved Kærshovedgård. Alle sager beror på anmeldelser fra Kri-minalforsorgen i forbindelse med deres bekæmpelse af narko-tika i fængslet.Politikredsen har oplyst, at de fleste af sagerne vedrører besid-delse af eller forsøg på indsmugling af mindre mængder hash.En enkelt sag omhandlede imidlertid 300 gram hash, som blevfundet på udendørsarealet ved fængslet. Efterforskningen afdenne sag har imidlertid ikke ført til sigtelser.Der har været enkelte sager, hvor fængslets personale i forbin-delse med deres runderinger i området omkring fængslet hartilbageholdt mistænkelige personer. Politiet er i disse sagerblevet tilkaldt og har foretaget efterforskning, som i flere til-fælde har ført til sigtelse mod de tilbageholdte personer.De anmeldte sager har dog ikke umiddelbart givet anledning tilfremadrettede efterforskningstiltag mod de involverede perso-ner eller andre, idet der ikke konkret har været mistanke omorganiseret og systematisk indsmugling.Endelig har politikredsen oplyst, at der løbende afholdes mø-der mellem politikredsen og fængslet som led i det generellesamarbejde mellem politiet og Kriminalforsorgen.I januar er der således aftalt et møde mellem ledende medar-bejdere fra politikredsen og Kærshovedgaard, hvor det skaldrøftes, om der ved fælles initiativ kan iværksættes yderligeretiltag omkring bekæmpelsen af narkotika i fængslet.”
3