Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1323780_0001.png
1323780_0002.png
1323780_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Sagsnr.:Dok.:
17. januar 20142013-0030-18391002989
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 294 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. december 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Med venlig hilsen
Karen Hækkerup
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 294 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse grunden til, at Pia Kjærsgaard i sinegenskab af medlem af Folketingets kontroludvalg, hvor med-lemmerne jo har en særlig tavshedspligt, ikke kunne få beskedom indholdet af den trussel, der ifølge ministeren var årsagentil, at besøget på Christiania den 29. februar 2012 måtte afly-ses.”

Svar:

I forbindelse med min tiltræden i december 2013 aftalte jeg med statsmini-steren, at der blev iværksat en undersøgelse af de relevante embedsmændsrolle i forbindelse med sagen om Folketingets Retsudvalgs aflyste besøgpå Christiania den 29. februar 2012.De relevante embedsmænd i Justitsministeriets departement blev anmodetom at redegøre for deres rolle i forhold til oplysninger givet til Folketin-gets Retsudvalg og rådgivning givet til den tidligere justitsminister i for-bindelse med sagen. De pågældende blev samtidig anmodet om at vedlæg-ge alle dokumenter, der kunne belyse forholdene omkring deres rolle ogrådgivning i sagen, herunder e-mails, sms mv.Redegørelserne blev før jul oversendt til Kammeradvokaten, der endvideremodtog en række sagsakter fra Justitsministeriet.Kammeradvokaten har herefter foretaget en vurdering af, i hvilket omfangsagen giver grundlag for at overveje eventuelle ansættelsesretlige konse-kvenser for de involverede embedsmænd.På grundlag af Kammeradvokatens vurdering og anbefaling har jeg beslut-tet at indlede tjenstligt forhør mod departementschefen og en anden leden-de embedsmand i Justitsministeriet. De to embedsmænd er samtidig frita-get for tjeneste.Det tjenstlige forhør gennemføres af en forhørsledelse bestående af en for-henværende højesteretsdommer og to landsdommere. Forhørsledelsentræffer beslutning om vidneførsel og om andre bevisligheder i sagen, her-under fremlæggelse af dokumenter mv. For nærmere om det tjenstlige for-hør kan jeg henvise til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 324.
2
Jeg er meget optaget af at komme til bunds i denne sag på en grundig ogordentlig måde. Det er derfor, at jeg har truffet den alvorlige beslutning atindlede tjenstligt forhør.Det kan ikke udelukkes, at de forhold og dokumenter, som FolketingetsRetsudvalg spørger til, vil indgå i det tjenstlige forhør, hvor en forhenvæ-rende højesteretsdommer og to landsdommere vil vurdere sagen nøje. Der-for finder jeg det rigtigst ikke at gå nærmere ind i udvalgets spørgsmål omsagen.Som bekendt har jeg ikke personligt været involveret i sagen, og jeg vilderfor gerne afvente udfaldet af det tjenstlige forhør, før jeg forholder migtil og kommenterer på sagen. Det håber jeg på udvalgets forståelse for.
3