Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1317404_0001.png
1317404_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
20. december 2013PolitikontoretLe Lise Ravn2013-0030-1829997171
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 281 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. december 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ellen Trane Nørby (V).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 281 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes i detaljer redegøre for, hvor ministeren pådet retlige område forventer, at Danmark vil have behov forparallelaftaler med de øvrige EU lande som følge af vores rets-forbehold, når Europol-samarbejdet overgår til overstatsligtsamarbejde, samt give en vurdering af, hvor Danmark vil kun-ne opnå disse aftaler, samt hvor det vurderes vanskelligt.”

Svar:

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der sigtes til, hvilkeparallelaftaler det i den nuværende situation vil være nødvendigt for Dan-mark at indgå, hvis Danmark fortsat skal være med i det europæiske politi-samarbejde, Europol, når samarbejdet overgår til at være overstatsligt.Kommissionen fremlagde i foråret 2013 et forslag til et nyt retsgrundlagfor Europol, som for tiden forhandles i EU. Der er tale om et forslag til enforordning. Når den nye forordning vedtages og træder i kraft, vil Europolovergå til at være et overstatsligt samarbejde. Som følge af retsforbeholdetstår Danmark til at måtte udtræde af Europol i den forbindelse.Hvis Danmark i den nuværende situation, hvor retsforbeholdet ikke er om-dannet til en tilvalgsordning, skal fortsætte som medlem af Europol efterikrafttræden af den nye Europol-forordning, vil det kræve en parallelaftaleom denne forordning.En eventuel parallelaftale om Europol-forordningen vil først kunne indgås,når forhandlingerne om forordningen er afsluttet.Hvis der på baggrund af en anmodning fra Danmark skal indledes forhand-ling om en parallelaftale, skal Kommissionen stille forslag herom, og Rå-det skal give Kommissionen mandat til at føre sådanne forhandlinger. Detbemærkes, at Kommissionen ikke er forpligtet til at stille et sådant forslag,ligesom Rådet ikke er forpligtet til at give Kommissionen et sådant man-dat. Normalt vil dette kun ske, hvis ikke blot Danmark, men også EU ogde øvrige medlemsstater har en interesse i en parallelaftale mellem EU ogDanmark.De hidtidige erfaringer med parallelaftaler viser, at Danmark ikke på for-hånd kan forvente, at en anmodning om en parallelaftale vil blive imøde-kommet.2