Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1334412_0001.png
1334412_0002.png
1334412_0003.png
1334412_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. februar 2014PolitikontoretTrine Dahl2013-0030-1829997163
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 280 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. december2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ellen Trane Nørby (V).
Karen Hækkerup/Trine Dahl
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 280 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes i detaljer redegøre for de konsekvenser, dervil være på det politimæssige, efterforskningsmæssige, krimi-nalitetsbekæmpelsesmæssige og retlige område som følge afdet danske forbehold, når Europol-samarbejdet overgår tiloverstatsligt samarbejde.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Det er Rigspolitiets vurdering, at Danmarks deltagelse i Eu-ropol-samarbejdet er af helt afgørende betydning for dansk po-litis mulighed for at varetage sine opgaver inden for bekæm-pelse af organiseret og grænseoverskridende kriminalitet.Den organiserede kriminalitet er blevet stadig mere komplice-ret at bekæmpe, ligesom kriminaliteten bevæger sig stadig me-re ubesværet på tværs af landegrænser. De generelle tendenseri kriminalitetsudviklingen i Europa afspejler sig i Danmark, li-gesom kriminalitetsstrømninger fra resten af Europa også sæt-ter sig spor i Danmark. Det er derfor helt afgørende, at danskpoliti kan samarbejde hurtigt og effektivt på et kvalificeretgrundlag med især de europæiske landes politimyndighederom oplysninger vedrørende kriminelle og kriminalitet, der kanhave betydning for Danmark.Dansk politis internationale politimæssige samarbejde er pri-mært forankret inden for rammerne af EU-samarbejdet, og Eu-ropol udgør den centrale ramme for det operative politisamar-bejde, der foregår mellem dansk politi og politimyndighedernei de øvrige europæiske lande og i et vist omfang også i forholdtil resten af verden. Europol yder således bl.a. bistand tiliværksættelse og koordinering af større operationer, herunder isager om bekæmpelse af narkotikakriminalitet, misbrug afbørn og grænseoverskridende berigelseskriminalitet.Mere konkret betyder dette, at dansk politi ved udtræden afEuropol-samarbejdet vil være afskåret fra at deltage i særligtfølgende:-Dansk politi bruger bl.a. Europols strategiske analyser afkriminalitetsmønstre i det strategiske politiarbejde, nårindsatser skal tilrettelægges, og særlige fokusområder forpolitiindsatsen i Danmarks skal besluttes og prioriteres.
2
-
Dansk politi modtager analyserapporter fra Europol tilbrug for operationelle sager. Analyserapporterne beskriverforbindelse mellem målpersoner i medlemslandene og kanbruges i efterforskninger og/eller til at beskrive sammen-hænge i større datamængder.Dansk politi deltager i ekspertmøder i Europol inden forbekæmpelse af særlige kriminalitetstyper, ligesom danskeeksperter udveksler erfaringer med kolleger fra de øvrigemedlemslande inden for deres respektive fagområder i regiaf Europol.Dansk politi anvender i vidt omfang adgangen til at lagreog søge oplysninger om mistænkte eller sigtede i EuropolsInformationssystem, hvor også de øvrige medlemslandelagrer politimæssigt relevante oplysninger inden for Euro-pols mandat. Disse oplysninger kan være af afgørende be-tydning for efterforskningen af f.eks. indbrud og anden be-rigelseskriminalitet begået af omrejsende kriminelle grup-per, der også har begået strafbare forhold i et eller flere afde øvrige medlemslande. I 2012 foretog Danmark mereend 90.000 søgninger i Europols Informationssystem.Danmark forventer snart i praksis at tilslutte sig samarbej-det om udveksling af dna-profiler, fingeraftryk og motor-køretøjsoplysninger som led i den såkaldte Prüm-aftale. Iden forbindelse planlægger dansk politi at benytte Euro-pols kommunikationsværktøj SIENA til informationsud-vekslingen med de øvrige medlemslandeI Europol har dansk politi udstationeret et antal forbindel-sesofficerer, som udgør det praktiske omdrejningspunktfor politisamarbejdet i såvel konkrete efterforskningssagersom mere generelle efterretningsindsatser ikke alene i for-hold til sager, hvor Europol er involveret, men også bilate-ralt i forhold til de øvrige medlemslande.På operative møder i Europol med deltagelse af bl.a. danskpoliti overvejes det, om det er hensigtsmæssigt med etkonkret efterforskningssamarbejde mellem to eller fleremedlemslande, ligesom det vurderes, om der er behov forfælles efterforskningshold, der støttes økonomisk af Euro-pol. Dansk politi modtager endvidere operationel støtte fraEuropol, herunder såkaldt ”on the spot” bistand eller an-den operationel støtte.Dansk politi udveksler generelle efterretningsoplysningerom kriminalitet omfattet af Europols mandat med de øvri-ge medlemslande i regi af Europol. Ved en udtræden afEuropol vil dansk politis muligheder for at udveksle gene-3
-
-
-
-
-
-
relle efterretningsoplysninger med de øvrige medlemslan-de kunne blive stærkt begrænsede.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.
4