Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1295029_0001.png
1295029_0002.png
1295029_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
31. oktober 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1707Dok.:934179
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 27 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. oktober 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 27 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvilke aktuelle muligheder har ministeren for at a) vanskelig-gøre og b) evt. hindre danske statsborgere og andre borgerebosiddende i Danmark i at deltage i ”hellig krig” i f.eks. Syri-en?”

Svar:

Regeringen prioriterer indsatsen mod de såkaldte foreign fighters højt. Derer tale om en bredspektret indsats, som løbende tilpasses for bedst muligtat kunne imødegå udfordringerne på området.Inden for Justitsministeriets område varetages indsatsen navnlig af Politi-ets Efterretningstjeneste, der har til opgave at forebygge, efterforske ogmodvirke handlinger, der udgør eller vil kunne udgøre en fare for Dan-mark som et selvstændigt, demokratisk og sikkert samfund. Efterretnings-tjenesten skal gennem sin virksomhed skabe grundlag for, at bl.a. voldeli-ge ekstremistiske trusler kan identificeres og håndteres så tidligt og effek-tivt som muligt.Justitsministeriet kan henvise til, at chefen for Politiets Efterretningstjene-ste har udtalt, at efterretningstjenesten er meget opmærksom på de perso-ner, der rejse til Syrien for at deltage i kamphandlinger, og at tjenesten lø-bende vurderer, om der er grundlag for at retsforfølge eller udvise de på-gældende. Chefen for efterretningstjenesten har endvidere udtalt, at tjene-stens redskaber og den gældende lovgivning er tilstrækkelig til at håndteresituationen.Der kan ikke inden for rammerne af en folketingsbesvarelse gives nærmereoplysninger om Politiets Efterretningstjenestes konkrete aktiviteter overfor de personer, som rejser til Syrien for at deltage i kamphandlinger, mendet kan mere generelt oplyses, at efterretningstjenesten benytter alle deredskaber, som står til tjenestens rådighed. Det drejer sig bl.a. om udveks-ling af informationer med danske og udenlandske myndigheder, afhørin-ger, observationer, indgreb i meddelelseshemmeligheden samt indhentningaf oplysninger fra kilder.Justitsministeriet bemærker i den forbindelse, at det som udgangspunkt ik-ke er muligt at forhindre personer i at udrejse fra Danmark. Dog vil der ef-ter omstændighederne kunne skrides til anholdelse og varetægtsfængslinginden udrejse, hvis der er en konkret begrundet mistanke om, at en person2
vil rejse ud af landet for at deltage i terrorvirksomhed eller andre strafbareforhold.Det kan endvidere oplyses, at Politiets Efterretningstjeneste efter en kon-kret vurdering og inden for de retlige rammer, der gælder for tjenestensvirksomhed, samarbejder med danske og udenlandske myndigheder om athåndtere udfordringerne på området. Efterretningstjenesten orienterer bl.a.skattemyndighederne med henblik på nærmere undersøgelser af, hvorframidler til rejse og ophold stammer. Efterretningstjenesten underretter des-uden de sociale myndigheder med henblik på at undersøge, om de pågæl-dende ulovligt har oppebåret sociale ydelser under opholdet. Endvidereunderretter efterretningstjenesten udlændigemyndighederne med henblikpå nærmere undersøgelse af, om udrejsen har betydning for opholdsgrund-laget. Endelig underretter tjenesten relevante udenlandske myndigheder,således at disse kan træffe nødvendige foranstaltninger i forhold til deresegen sikkerhed.Politiets Efterretningstjeneste har imidlertid også fokus på mere traditio-nelle forebyggende foranstaltninger, der kan mindske motivationen til atudrejse. Efterretningstjenesten afholder f.eks. i visse tilfælde præventivesamtaler med personer, der befinder sig i en tidlig fase af radikaliserings-processen eller som færdes i ekstremistiske miljøer. Endvidere forsøger ef-terretningstjenesten bl.a. gennem SSP-samarbejdet at gøre de unge klart,hvad de risikerer at udsætte sig selv og deres nærmeste for, hvis de tilslut-ter sig kampene i f.eks. Syrien.Justitsministeriet vurderer løbende, om der er behov for at tilpasse indsat-sen på området. Der er imidlertid ikke aktuelt planer om at ændre de lov-givningsmæssige rammer for indsatsen.Det bemærkes for god ordens skyld, at Social-, Børne- og Integrationsmi-nisteriet efter regeringsskiftet har overtaget ressortansvaret for aktiviteter irelation til den tidlige forebyggende indsats mod ekstremisme og radikali-sering.
3