Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1328306_0001.png
1328306_0002.png
1328306_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
29. januar 2014Asyl- og VisumkontoretThomas Højgaard2013-0030-1814994010
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 229 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. december2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af Folketinget PeterSkaarup (DF).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 229 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren beskrive politiets kontrol siden 1. januar 2013af de passagerer, der ankommer til Københavns Lufthavn fralande, der ikke er med i Schengen-samarbejdet?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der på baggrund af en udtalelse fra KøbenhavnsPoliti bl.a. har oplyst følgende:”Danmarks deltagelse i Schengen-samarbejdet betyder bl.a., atDanmark er forpligtet til at udføre grænsekontrol på de ydregrænser i overensstemmelse med Schengen-reglerne, herunderved flyankomster til Københavns Lufthavn fra non-Schengen-lande.Der sker en systematisk kontrol af alle rejsende, der passererde ydre Schengen-grænser i Danmark. Rigspolitiet har til brugfor politikredsenes udførelse af denne kontrol fastsat retnings-linjer, og Københavns Politis kontrol udføres i overensstem-melse hermed. Det betyder, at der er fastsat retningslinjer forden minimumskontrol, der skal ske af EU-statsborgere og an-dre personer, der har ret til fri bevægelighed i henhold til EU-retten, ved indrejse over de ydre grænser, ligesom der er fastsatretningslinjer for den mere indgående kontrol, der skal ske aftredjelandsstatsborgere.Kontrollen af indrejsende over de ydre grænser sker i Køben-havns Lufthavn i forbindelse med politiets paskontrol, som alleindrejsende fra non-Schengen-destinationer skal passere. Den-ne systematiske paskontrol suppleres af gatekontroller på ud-valgte ankomster, hvor politiet erfaringsmæssigt har kendskabtil, at ruten benyttes til illegal indvandring.Der foretages kontrol af de indrejsende på grundlag af de fore-viste rejsedokumenter (pas eller anden godkendt rejselegitima-tion), og det kontrolleres, om dokumentet er ægte, og om den,der foreviser dokumentet, er identisk med den person, som do-kumentet er udstedt til. For tredjelandsstatsborgere kontrolleresde pågældende endvidere i politiets registre, ligesom visum-forhold og eventuel opholds- eller arbejdstilladelse kontrolle-res.Optagelse af personfoto og fingeraftryk indgår ikke i den al-mindelige indrejsekontrol, men bliver først aktuel, når personer2
tilbageholdes i forbindelse med konstatering af mulige ulovligeforhold i forbindelse med indrejsekontrollen.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.
3