Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2014PolitikontoretInge Birgitte Møberg2013-0030-1783976484
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 195 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. november 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 195 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes kommentere artiklen 'Asyl gak-gak i Kø-benhavns Lufthavn: Udstyr har samlet støv i flere år' på bt.dkden 19. november 2013, og herunder bedes ministeren redegø-re for, om påstandene i artiklen er korrekte, og hvad ministerenagter at foretage sig i sagen.”Svar:
1.
Der henvises til den daværende justitsministers besvarelse den 28. no-vember 2013 af samrådsspørgsmål L, M, N og R fra Folketingets Retsud-valg. Det talepapir, som dannede grundlag for besvarelsen af samråds-spørgsmålene, er sendt til Folketingets Retsudvalg den 5. december 2013som svar på spørgsmål nr. 222 (Alm. del).Som det fremgår heraf under pkt. 9, har Københavns Politi oplyst, at der ien periode fra november 2012 til oktober 2013 i en række tilfælde ikkeblev optaget fingeraftryk og identifikationsfotos af asylansøgere i Køben-havns Lufthavn, selv om retningslinjerne for indledende asylsagsbehand-ling klart foreskrev dette.Københavns Politi har om årsagen til, at der i det pågældende tidsrum ikkekonsekvent blev optaget fingeraftryk og identifikationsfotos af personer,som ansøgte om asyl i Københavns Lufthavn, bl.a. oplyst, at en væsentligmedvirkende faktor må antages at have været, at der i den pågældende pe-riode ikke fandtes et funktionsdygtigt anlæg til optagelse af fingeraftryk ilufthavnen. Optagelse af fingeraftryk og identifikationsfotos af asylansøge-re skulle derfor i stedet finde sted på Station Amager på Kamillevej.På et tidspunkt udviklede der sig imidlertid – beklageligvis – en praksis,hvorefter det i en række tilfælde konkret blev aftalt mellem det sagsbe-handlende personale i Grænsekontrolafdelingen i lufthavnen og personaleti Nationalt Udlændingecenter (NUC) i Center Sandholm, at der først skulleoptages fingeraftryk og fotos af asylansøgerne ved ankomsten til CenterSandholm, hvor der var det fornødne udstyr.Den pågældende praksis, der som anført oven for stred mod retningslinjer-ne på området, blev i efteråret 2013 bragt til ophør. Der er således sidenden 23. oktober 2013 optaget fingeraftryk og identifikationsfotos af alleasylansøgere i lufthavnen, førend de er blevet transporteret til CenterSandholm med henblik på indkvartering.2
Det er endvidere oplyst af Københavns Politi, at der siden den 28. oktober2013 atter har været et virksomt fingeraftryks- og fotoanlæg (CFI) i luft-havnens Finger C.Det såkaldte Livescan-anlæg (i artiklen omtalt som en ”Eurodac-maskine”)i lufthavnen har været funktionsdygtigt siden den 20. november 2013.2.
Jeg kan henholde mig til det, som Københavns Politi har oplyst, idet jegligesom min forgænger finder det stærkt utilfredsstillende, at der i en peri-ode på knapt et år ikke konsekvent blev optaget fingeraftryk og identifika-tionsfotos af asylansøgere i Københavns Lufthavn.Jeg har imidlertid noteret mig, at der allerede i efteråret er rettet op på det-te, ligesom der er taget en række tiltag med henblik på at optimere og ef-fektvisere sagsgangene i Københavns Lufthavn og Nationalt Udlændinge-center samt øge det ledelsesmæssige fokus på kontrolarbejdet i lufthavnen.Jeg kan i den forbindelse henvise til mine besvarelser af 3. april 2014 afspørgsmål nr. 233 og 697 (Alm. del) fra Folketingets retsudvalg.
3