Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1317385_0001.png
1317385_0002.png
1317385_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
20. december 2013FærdselskontoretSidsel Kathrine Møller2013-0030-1777972320
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 187 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. november2013.
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 187 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvorledes vil ministeren tilsikre, at politiet ved udstedelse afbødeforlæg samt tilbageholdelse af motorkøretøj i henhold tilGodskørselslovens § 16, stk. 1, informerer sigtede chauffør ommulighed for sikkerhedsstillelse i henhold til Godskørselslo-vens § 16, stk. 2 således at betaling af beløbet ikke medføreranerkendelse af skyldsspørgsmålet jf. Retsplejelovens § 832,stk. 1?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at det fremgår af godskørselslovens § 16,stk. 1, at politiet kan tilbageholde et motorkøretøj, der er anvendt tilat udføre godskørsel i strid med godskørselslovgivningen. Tilbage-holdelsen kan bl.a. ske, når dette er nødvendigt for at sikre et krav påbetaling af bøde. I sådanne tilfælde skal tilbageholdelsen ophøre, nårbøden er betalt, eller der er stillet sikkerhed herfor, jf. godskørselslo-vens § 16, stk. 2.Af retsplejelovens § 832, stk. 1, som tillige er omtalt i spørgsmålet,fremgår, at anklagemyndigheden i bødesager kan tilkendegive overfor den sigtede, at sagen kan afgøres uden en retssag, hvis pågæl-dende erklærer sig skyldig i overtrædelsen og inden for en nærmereangivet frist betaler bøden.Rigspolitiet har forstået spørgsmålet således, at det vedrører politietsvejledning af en sigtet chauffør om, at frigivelse af et køretøj, som ertilbageholdt efter godskørselslovens § 16, ikke forudsætter, at denneerkender den bagvedliggende overtrædelse, men alene at der skersikring af bødekravet.Rigspolitiet kan hertil oplyse, at når politiet i forbindelse med envejkontrol konstaterer, at der er sket en overtrædelse af godskørsels-lovgivningen, vil politiet optage rapport på stedet. Idet reglerne igodskørselslovgivningen primært retter sig mod transportvirksom-heden, vil det som udgangspunkt alene være transportvirksomhedender sigtes og kun i enkelte tilfælde (tillige) chaufføren. Politiet skal iforbindelse med afhøringen undersøge, om forholdet kan erkendes.Hvis der er tale om udenlandske transportvirksomheder og chauffø-rer, kan politiet endvidere under de betingelser, der er nævnt i gods-kørselslovens § 16, stk. 2, tilbageholde køretøjet for at sikre bøde-krav. Hvis forholdet erkendes, søges sagen afgjort på stedet, og til-bageholdelse af køretøjet sker med henblik på betaling af bødekra-vet. Såfremt forholdet ikke kan erkendes, tilbageholdes køretøjetindtil, der er stillet sikkerhed for bødekravet.Det skal fremgå af politiets rapport i forbindelse med kontrollen, om2
transportvirksomheden og/eller chaufføren erkender forholdet, lige-som det skal fremgå, om der er tale om betaling af bødekravet ellersikkerhedsstillelse herfor.Rigspolitiet kan supplerende oplyse, at tungvognskontrollen fra den1. januar 2014 vil være overgået til de tre etablerede tungvogns-centre, Tungvognscenter Øst, Tungvognscenter Nord og Tung-vognscenter Syd, som herefter vil varetage tungvognskontrollen i he-le landet.Rigspolitiet vil i den forbindelse udarbejde skriftlige retningslinjerfor, hvordan tungvognskontrollen skal udføres, herunder i forhold tiltilbageholdelse af køretøjer.”
3