Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1301357_0001.png
1301357_0002.png
1301357_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
18. november 2013ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2013-0030-1778972346
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 185 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. november 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jeppe Mikkelsen (RV).
Morten Bødskov/Nanna Skau Fischer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 185 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Landsretsdom brem-ser bankers digitale udvikling” bragt i Berlingske Finans den14. oktober 2013.”

Svar:

1.

Henvendelsen ses at udspringe af, at Vestre Landsret ved kendelse af 6.september 2013 stadfæstede en afgørelse fra Retten i Aarhus, hvor foged-retten afviste et digitalt oprettet og underskrevet gældsbrev som grundlagfor tvangsfuldbyrdelse. Landsretten henviste i sin begrundelse til retspleje-lovens § 478, stk. 4, 1. og 2. pkt., og anførte, at en underskrift ved hjælp afNemID ikke udgør en underskrift i retsplejelovens forstand.Justitsministeriet er bekendt med, at Østre Landsret den 13. november2013 har afsagt en lignende kendelse i en tilsvarende sag.

2.

Efter retsplejelovens § 478, stk. 4, 1. pkt., kan fuldbyrdelse af bl.a.gældsbreve og udenretlige forlig foretages hos enhver, der ved sin under-skrift på dokumentet har forpligtet sig som skyldner, selvskyldnerkautio-nist eller pantsætter. Ved fremsættelse af anmodning om fuldbyrdelse afbl.a. disse dokumenter skal det originale dokument indleveres, medmindrefogedretten anser det for unødvendigt, jf. § 488, stk. 2, 2. pkt.Begrebet ”gældsbrev” omfatter skriftlige erklæringer, der er ensidige, ube-tingede og fikserer kravets størrelse, uanset om dokumentet benævnes”gældsbrev”. At et gældsbrev skal være skriftligt, skal forstås således, atder skal benyttes skrifttegn, men ikke at der nødvendigvis skal være taleom et papirdokument. Et gældsbrev kan således som udgangspunkt væredigitalt.For så vidt angår de såkaldte omsætningsgældsbreve må det dog forudsæt-tes, at der skal foreligge et papirdokument eller andet medium i fysiskform. Dette har sammenhæng med, at der efter gældsbrevslovens kapitel 2er knyttet en række retsvirkninger til netop den fysiske besiddelse af etomsætningsgældsbrev.

3.

Justitsministeriet kan oplyse, at der under Retsplejerådet er nedsat enarbejdsgruppe, der har til opgave at foretage en gennemgang af retspleje-lovens regler om tvangsfuldbyrdelse.2
Arbejdsgruppen har på et møde i oktober måned drøftet spørgsmålet omtvangsfuldbyrdelse af digitale gældsbreve og finder, at digitale underskrif-ter på almindelige gældsbreve bør sidestilles med underskrifter i retspleje-lovens forstand. Endvidere finder arbejdsgruppen, at almindelige gælds-breve og udenretlige forlig, der er oprettet digitalt, bør kunne tvangsfuld-byrdes på samme vilkår som gældsbreve og udenretlige forlig, der er op-rettet på almindeligt papir, uanset om originalen i traditionel forstand ikkekan indleveres til fogedretten.På den baggrund overvejer Justitsministeriet lige nu en ændring af retsple-jeloven med henblik på at sikre klar hjemmel til at kunne tvangsfuldbyrdealmindelige gældsbreve og udenretlige forlig, der er oprettet og underskre-vet digitalt.I forlængelse heraf forventer Justitsministeriet senere i denne folketings-samling at kunne fremsætte forslaget vedrørende de nødvendige ændringeraf retsplejeloven, så der skabes mulighed for tvangsfuldbyrdelse af sådan-ne gældsbreve og udenretlige forlig.Justitsministeriet finder samtidig, at tvangsfuldbyrdelse af omsætnings-gældsbreve i digital form rejser mere principielle spørgsmål, idet der somnævnt ovenfor er knyttet en række retsvirkninger til den fysiske besiddel-se. Disse spørgsmål vil derfor skulle overvejes nærmere inden en eventuellovændring på området.
3