Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:2. december 2013Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Thomas SchoubyHansenSagsnr.: 2013-0030-1771Dok.:965821
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 172 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. november 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 172 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren oplyste i forbindelse med 1. behandlingen af B27(2011-12), at Statens Serum Institut vurderer, at udarbejdelsenaf anvendelige Dna-profiler fra de ca. 2 mio. blodprøver, derpå det pågældende tidspunkt var at finde i PKU-registeret, vilkoster omkring 2 mia. kr. Vil ministeren i forlængelse herafanslå udgifterne samlet set, hvis man opretter et landsdækken-de Dna-register, således at alle der er registret i PKU-registretindgår, alle nyfødte indgår i registret (ud fra skøn for antal ny-fødte pr. år), at alle der er født før PKU-registret frivilligt kanlade sig registrere og hvor udlændinge, der tager fast ophold iDanmark også registreres? Derudover bedes ministeren anslåde årlige udgifter til drift af sådan et register.”Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at justitsministeren i forbindelse med 1. be-handlingen den 24. februar 2012 af B 27 (2011-12) bl.a. oplyste, at etable-ringen og driften af et udvidet dna-register som beskrevet i beslutningsfor-slaget måtte antages at være forbundet med endog meget betydelige om-kostninger. Statens Serum Instituts vurdering på daværende tidspunkt var,at omdannelsen af PKU-biobankens 2 millioner blodprøver til søgbaredna-profiler ville være forbundet med omkostninger, der formentlig viludgøre op mod 2 mia. kr. Hertil kommer løbende udgifter til drift og tildna-profilering af nye prøver svarende til antallet af nyfødte og antallet afudlændinge, der tager fast ophold i Danmark.Justitsministeriet kan yderligere oplyse, at ministeriet til brug for besvarel-sen af 27. maj 2011 af spørgsmål nr. 3 vedrørende B 128 (2010-11, 1. sam-ling) om, hvad et dna-register, hvori alle nyfødte børn i Danmark og ud-lændinge, der tager ophold i Danmark, registreres, ville koste i etable-ringsomkostninger og årlig drift, indhentede en udtalelse fra Rigspolitiet,som oplyste følgende:”Hvis det lægges til grund, at antallet af nyfødte udgør ca.65.000 pr. årgang, og at det årlige antal udlændinge, der tagerophold i Danmark er af nogenlunde samme størrelsesorden –skal der registreres yderligere ca. 130.000 dna-profiler, og det-te vil ikke kunne gennemføres ved anvendelse af det eksiste-rende dna-profilregister.Det er Rigspolitiets umiddelbare skøn, at udgifterne til etable-ring af et nyt register vil udgøre ca. 10 mio. kr. Et sådant regi-ster indeholder imidlertid kun dna-profiler, og skal derfor sup-pleres med et sagsbehandlingssystem, der gør det muligt at2
knytte personoplysninger til de enkelte profiler.Baseret på niveauet for de nuværende driftsudgifter til bl.a. ud-tagelse af prøvemateriale (mundskrab), udarbejdelse af de rets-genetiske analyser og sagsbehandling i Rigspolitiets Kriminal-tekniske Enhed skønnes de årlige merudgifter til drift ved be-handling af yderligere 130.000 profiler at udgøre ca. 220 mio.kr. Den væsentligste del af udgifterne medgår til udarbejdelsenaf de retsgenetiske analyser, der ud fra det nuværende prisni-veau isoleret set vil beløbe sig til ca. 190 mio. kr.”Justitsministeriet kan endelig oplyse, at ministeriet til brug for besvarelsenaf 27. maj 2011 af spørgsmål nr. 5 vedrørende B 128 (2010-11, 1. samling)om de årlige udgifter til det eksisterende dna-register, indhentede en udta-lelse fra Rigspolitiet, som oplyste følgende:”På nuværende tidspunkt registreres der ca. 30.000 sager årligt.Driftsudgifterne til bl.a. udtagelse af prøvemateriale (mund-skrab), udarbejdelse af retsgenetiske analyser, sagsbehandlingog systemudgifter i Rigspolitiets Kriminaltekniske Enhed ud-gør ca. 50 mio. kr. årligt, hvoraf ca. 45 mio. kr. medgår til ud-arbejdelsen af de retsgenetiske analyser.”Justitsministeriet har ikke til brug for besvarelsen af det foreliggendespørgsmål indhentet opdaterede bidrag fra Sundhedsministeriet og Rigspo-litiet.Det kan imidlertid oplyses, at Justitsministeriet til brug for behandlingen afB 21 (2013-14) om et udvidet nationalt DNA-register fremsat den 14. no-vember 2013 har anmodet om bidrag fra Sundhedsministeriet og Rigspoli-tiet.
3