Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1336181_0001.png
1336181_0002.png
1336181_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:19. februar 2014Kontor: FærdselskontoretSagsbeh: Marianne Møller Halk-jærSagsnr.: 2013-0030-1763Dok.:962174
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 170 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. november2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt(SF).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 170 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvor mange dispensationer, dergives til lastbilchauffører, der ellers ville risikerer at få fra-kendt deres erhvervskørekort, fordi de f.eks. på et tidspunkt harhaft anfald, der potentielt kunne udgøre en trafiksikkerhedsri-siko?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet er ikke i besiddelse af statistiske oplysninger omantallet af sager, hvor lastbilchauffører – der tidligere har haftanfald af epilepsi – har fået udstedt, fornyet eller bevaret køre-kort.Besvarelsen af dette spørgsmål vil forudsætte en meget res-sourcekrævende manuel gennemgang af alle kørekortsager ilandets politikredse.”Rigspolitiet har supplerende oplyst, at de kørekortsager, hvor en ansøgerhar epilepsi, ikke har en selvstændig journalkode, ligesom det ikke er mu-ligt at se, om en sag vedrører kørekort til gruppe 1- eller gruppe 2-kategorierne, jf. herved den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 168(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Rigspolitiet har endvidere oplyst,at der i 2012 og 2013 blev oprettet henholdsvis ca. 80.000 og ca. 82.000sager om kørekort.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet endvidereindhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, der har oplyst følgende:”Det er politiet, der træffer afgørelse om dispensation. Sund-hedsstyrelsen rådgiver politiet i enkeltsager, og styrelsen harikke opgørelser over antallet af dispensationer. Sundhedssty-relsen anbefaler at rette henvendelse til politiet.Sundhedsstyrelsen kan supplerende oplyse, at styrelsen, efterimplementeringen af 3. kørekortsdirektiv ved ikrafttrædelse afkørekortsbekendtgørelsen 1. januar 2012 er bekendt med tresager, hvor der til politiet er anbefalet afvigelse fra bekendtgø-relsens lovkrav (i.e. dispensation):I to tilfælde havde ansøgerne ifølge de lægelige oplysningerværet uden antiepileptisk medicinsk behandling og uden anfald2
i mere end 5 år, men i under 10 år. Den konkrete vurdering var,sammenholdt med oplysninger om ansøgernes tidligere be-handling for epilepsi, derfor, at ansøgerne ved motorkørselmed gruppe 2 køretøjer ikke på grund heraf, ville bringe færd-selssikkerheden i fare.Et tredje tilfælde drejede sig om en sag, hvor ansøgerens anti-epileptiske medicinske behandling efter en konkret lægeligvurdering ikke kunne siges at være anfaldsforebyggende. An-søger blev derfor vurderet til at opfylde lovkravet om 10 åruden antiepileptisk medicins behandling og uden anfald.”På baggrund af det, Rigspolitiet har oplyst, herunder om antallet af sager,der vil skulle gennemgås, sammenholdt med Sundhedsstyrelsens udtalelse,finder Justitsministeriet ikke fornødent grundlag for at anmode Rigspolitietom at iværksætte en meget ressourcekrævende manuel gennemgang af sa-ger om kørekort.
3