Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
30. oktober 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1704Dok.:928620
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 17 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. oktober 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 17 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”På baggrund af artiklen ”Indviet i krigens gru” fra Berlingskeden 15. september 2013 bedes ministeren redegøre for, hvormange unge under 18 år, der er rejst fra Danmark til Syrien forat deltage i krigen, og samtidig redegøre for hvilke initiativerministeren vil tage overfor særligt de unge, der måtte vendetilbage til Danmark, med stor risiko for at de er blevet forråedeog traumatiserede, bl.a. som følge af at de kan have været ud-sat for og deltaget i brutale optagelsesritualer i Syrien, som be-skrevet i artiklen.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste, der har oplyst følgende:”Politiets Efterretningstjeneste har kendskab til, at mindst sekspersoner under 18 år er udrejst fra Danmark til Syrien for atdeltage i væbnede kamphandlinger.Politiets Efterretningstjeneste anvender en række forskelligetiltag i relation til de personer, der deltager eller har deltaget ivæbnede kamphandlinger i Syrien. I den forbindelse vurdererefterretningstjenesten løbende, om der er grundlag for at rejsesigtelse mod disse personer, ligesom efterretningstjenesten lø-bende vurderer, om der er grundlag for administrativt at udvisepersonerne efter udlændingelovens regler.Herudover samarbejder Politiets Efterretningstjeneste i rele-vant omfang med andre danske myndigheder om indgreb overfor personer, der har været udrejst af Danmark for at deltage ivæbnede kamphandlinger i Syrien, herunder med henblik på atafdække overtrædelser af reglerne om rådighedsforpligtelsemv.For så vidt angår den forebyggende indsats kan det nævnes, atefterretningstjenesten afholder præventive samtaler med per-soner, der deltager eller har deltaget i væbnede kamphandlin-ger i Syrien, ligesom efterretningstjenesten indgår i dialog medpårørende til disse personer og med lokalsamfundet for der-igennem at gøre opmærksom på de alvorlige konsekvenser enudrejse til Syrien kan have. Endvidere samarbejder PolitietsEfterretningstjeneste i relevant omfang med andre danskemyndigheder, herunder SSP-netværk (kriminalpræventivt sam-arbejde mellem skole, socialsektoren og politiet).Der kan ikke i en folketingsbesvarelse gives nærmere oplys-ninger om, hvilke tiltag Politiets Efterretningstjeneste iværk-2
sætter i forhold til konkrete personer, der udrejser til Syrien forat deltage i væbnede kamphandlinger.”
3