Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1336184_0001.png
1336184_0002.png
1336184_0003.png
1336184_0004.png
1336184_0005.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:19. februar 2014Kontor: FærdselskontoretSagsbeh: Marianne Møller Halk-jærSagsnr.: 2013-0030-1763Dok.:962168
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 168 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. november2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt(SF).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 168 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvorfor dispensationsmulighedeni forhold til frakendelse af erhvervskørekort ikke bliver brugt iforhold til at undtage lastbilchauffører, der har været anfaldsfrii lang tid, fra frakendelse af deres erhvervskørekort?”

Svar:

1.

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der spørges til kri-terierne for udstedelse af kørekort til gruppe 2-kategorier til personer medepilepsi.

2.

Justitsministeriet kan oplyse, at mindstekravene til fysisk og psykisk eg-nethed for så vidt angår retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil derkræves kørekort, fremgår af bilag 2 til bekendtgørelse nr. 12 af 10. januar2013 om kørekort med senere ændringer (kørekortbekendtgørelsen). Bort-set fra en mindre ændring vedrørende lægeudtalelse ved diabetes er be-kendtgørelsens bilag 2 senest ændret med virkning fra 1. januar 2012 i for-bindelse med gennemførelsen af to enslydende direktiver (Kommissionensdirektiver af 2009/112/EF og 2009/113/EF af 25. august 2009) om æn-dring af henholdsvis 2. og 3. kørekortdirektiv. Der blev herved fastsat ensmindstekrav med hensyn til fysisk og psykisk egnethed til at føre motorkø-retøj.De helbredsmæssige betingelser varierer afhængig af, hvilken type køretøjansøgningen om kørekort vedrører. I den forbindelse inddeles førerne i togrupper. Gruppe 1 omfatter førere af køretøjer i kategorierne AM (storknallert), A1 (lille motorcykel), A2 (mellemstor motorcykel), A (stor mo-torcykel), B (almindelig bil) og B/E (almindelig bil med stort påhængskø-retøj) samt førere af traktor/motorredskab. Gruppe 2 omfatter førere af kø-retøjer i kategorierne C1 (lille lastbil), C1/E (lille lastbil med stort på-hængskøretøj), C (lastbil), C/E (lastbil med stort påhængskøretøj), D1 (lillebus), D1/E (lille bus med stort påhængskøretøj), D (bus) og D/E (bus medstort påhængskøretøj) samt førere af køretøjer i kategorierne B og D, somanvendes til erhvervsmæssig personbefordring, og førere, som anmoderom udstedelse, fornyelse eller bevarelse af kørekort med påtegning omgodkendelse som kørelærer.Det fremgår af de nævnte direktiver, at der skal være gået 10 år uden an-fald og uden indtagelse af medicin mod epilepsi for, at kørekort til førere igruppe 2 med epilepsi kan udstedes, fornys eller bevares. Nationale myn-2
digheder kan dog tillade førere med gode prognoseindikatorer at køre tid-ligere. Der henvises nærmere til pkt. 12.14 i bilag III til direktiverne.

3.

De nærmere regler for ansøgere med neurologiske sygdomme (epilepsimv.) er i dansk ret fastsat i kørekortbekendtgørelsens bilag 2, litra F. Detfremgår heraf bl.a., at for ansøgere, der lider af neurologiske sygdomme,som medfører kognitive eller fysiske symptomer, kan kørekort kun udste-des, fornys eller bevares efter en lægelig udtalelse.Det fremgår af kørekortbekendtgørelsens bilag 2, litra F, nr. 11, at kørekorttil gruppe 2 kun kan udstedes, fornys eller bevares for ansøgere eller føreremed epilepsi efter en anfaldsfri periode på mindst 10 år uden antiepileptisk(anfaldsforebyggende) behandling. Ansøgeren eller føreren skal dokumen-tere, at der har været regelmæssig kontrol hos egen læge eller speciallæge ineurologi. En neurologisk speciallægeundersøgelse må ikke have afsløretnogen form for cerebral patologi, og et elektroencefalografi (EEG) må ik-ke have vist nogen epileptiform aktivitet.I helt særlige tilfælde kan kørekort udstedes, fornys eller bevares på et tid-ligere tidspunkt, såfremt særlige sundhedsfaglige forhold taler herfor, jf.kørekortbekendtgørelsens bilag 2, litra F, nr. 11, sidste pkt.Der er tale om en snæver undtagelse, som kun vil kunne anvendes i heltsærlige tilfælde efter en konkret vurdering, idet de helbredsmæssige betin-gelser er udtryk for mindstekrav, der gælder i hele EU. Danmark kan såle-des ikke fastsætte lempeligere krav. Mindstekravene gælder ikke kun vedførstegangsudstedelse af kørekort, men også ved fornyelse. Der sondresendvidere ikke efter EU-reglerne mellem fornyelse af kørekort, der er ud-stedt før, henholdsvis efter indførelsen af de nye helbredsmæssige mind-stekrav.

4.

Det er politiet, der i de enkelte sager om udstedelse (eller nægtelse) afkørekort til personer med epilepsi træffer afgørelse om, hvorvidt en ansø-ger kan få udstedt, fornyet eller bevare sit kørekort.Det fremgår således af § 11, stk. 2, i cirkulære nr. 9045 af 1. februar 2013om kørekort med senere ændringer (kørekortcirkulæret), at indeholder læ-geattesten andre helbredsoplysninger end oplysninger om synsstyrke, sen-der kommunen sagen til politiet, som afgør, om ansøgeren opfylder dehelbredsmæssige betingelser for at få udstedt kørekort.
3
Politiet vurderer på baggrund af bestemmelserne i kørekortcirkulærets bi-lag 1, om oplysningerne i lægeattesten giver anledning til at forelægge sa-gen for Sundhedsstyrelsen ved indsendelse til den regionale embedslæge-institution eller andre, eller om oplysningerne i øvrigt giver anledning til atindhente yderligere lægelige erklæringer eller vurderinger. Det følger afcirkulærets bilag 1, litra F, at sager om kørekort til førere i gruppe 2 medepilepsi skal forelægges Sundhedsstyrelsen.

5.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Sundhedsstyrelsen, der har oplyst følgende:”Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at det er kommunerne og poli-tiet, der behandler ansøgninger om kørekort. Når politiet mod-tager en sag, der kræver sundhedsfaglig vurdering, forelæggerpolitiet sagen for Sundhedsstyrelsen ved Embedslægerne. Sa-gen forelægges med henblik på en vurdering af, om kørekortetkan udstedes, fornyes eller bevares, og om dette skal ske påsærlige vilkår. Alle sagsakter fra tidligere kørekortssager ind-går sædvanligvis i vurderingen. Akter fra relevante myndighe-der kan indgå. Politiet modtager herefter en sundhedsfagligvurdering af sagen fra Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsensvurdering indeholder en anbefaling til politiet, og politiet kanherefter udstede eller forny kørekortet til ansøger, eventueltmed de relevante vilkår.Der er Sundhedsstyrelsens opfattelse, at kun i helt særlige til-fælde kan kørekort [efter bekendtgørelsens bilag 2, litra F, nr.11] udstedes, fornyes eller bevares på et tidligere tidspunkt, så-fremt særlige sundhedsfaglige forhold taler herfor.”

6.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet endvidereindhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Politiets afgørelser i sager om kørekort til førere i gruppe 2med epilepsi træffes på baggrund af en samlet konkret vurde-ring af de lægelige oplysninger om den pågældendes helbreds-tilstand og Sundhedsstyrelsens anbefaling af, hvorvidt kørekortud fra en lægefaglig vurdering bør udstedes, fornyes eller be-vares.Sundhedsstyrelsen har over for Rigspolitiet oplyst, at ”særligesundhedsfaglige forhold” altid beror på en konkret vurdering afde i sagen foreliggende sundhedsfaglige forhold. Der kan i denforbindelse også henvises til en udtalelse, som Sundhedsstyrel-sen afgav den 26. november 2012 til Justitsministeriet i forbin-delse med besvarelse af folketingsspørgsmål nr. 96 og nr. 98fra Sundheds- og Forebyggelsesudvalget vedrørende fornyelseaf kørekort til lastbilsførere med epilepsi.4
Det beror således altid på en konkret vurdering i hvert enkelttilfælde, om kørekort til lastbil kan udstedes, fornyes eller be-vares på et tidligere tidspunkt end efter en anfaldsfri periode påmindst 10 år uden antiepileptisk behandling.”

7.

Til orientering vedlægges Justitsministeriets besvarelser af 4. december2012 af spørgsmål nr. 96, 97 og 98 fra Folketingets Sundheds- og Fore-byggelsesudvalg.
5