Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1307158_0001.png
1307158_0002.png
1307158_0003.png
1307158_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
2. december 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Andreas ChristensenSagsnr.: 2013-0030-1760Dok.:960930
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 155 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. november 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 155 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvad gøres der konkret for at forbedre forholdene i hele rets-systemet i Grønland, både politi, anklagemyndighed, domstoleog kriminalforsorgen, når det er et faktum, at sagsbunkerne erblevet så høje, og sagsbehandlingstiderne så lange, at retssik-kerhed beror på tilfældigheder, og det i mange tilfælde kan be-tale sig at spekulere i, at der går flere år, før en sag kommer forved domstolene?”

Svar:

1.

For så vidt angårpolitiet og anklagemyndighedenhar Justitsministerietindhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Politimesteren i Grønland.Politimesteren har generelt oplyst, at man i Grønlands Politi tilstadighed er opmærksom på problemstillingen omkring sags-behandlingstiden for kriminalsager.Politimesteren har endvidere oplyst følgende:”Der er siden 2004 iværksat adskillige tiltag iGrønlands Politi med henblik på at begrænse sags-behandlingstiderne og nedbringe mængden af ver-serende sager i politi og anklagemyndighed. Der erherunder som led i den handleplan, der i slutningenaf 2004 blev aftalt mellem Grønlands Politi ogRigsadvokaten, bl.a. tilført anklagemyndighedenved Grønlands Politi yderligere personaleressour-cer i form af 2 juriststillinger, ligesom en rækkesagsgange løbende er optimeret. Anklagemyndig-heden har i 2012 endvidere været tilført ekstraordi-nær assistance af anklagere fra danske politikredsemed henblik på ekstraordinært at kunne afvikle enrække kriminalsager ved kredsretten.Der er endvidere i 2013 gennemført et LEAN pro-jekt i anklagemyndigheden og Sermersooq Politi –lokalstation Nuuk, som har medført et markant faldi antallet af verserende sager ved Sermersooq Politi– lokalstation Nuuk fra 701 verserende sager vedårsskiftet 2012/2013 til 140 verserende sager den 8.november 2013. LEAN-projektet vil gradvist bliveimplementeret i resten af region Sermersooq ogderefter i resten af Grønland.”2
Jeg kan i øvrigt tilføje, at Rigsadvokaten generelt har fokus påløbende at forbedre sagsbehandlingstiden hos anklagemyndig-heden. Det af politimesteren nævnte LEAN-projekt er såledesogså gennemført i samarbejde med konsulenter fra Rigsadvo-katen.”

2.

For så vidt angårdomstolenekan Justitsministeriet oplyse, at regeringenmed henblik på at nedbringe mængden af civile sager og kriminalsager vedkredsretterne i Grønland har besluttet at afsætte i alt 20 mio. kr. til opret-telse af en task force bestående af bl.a. danske domstolsjurister, som vilskulle sendes til Grønland for i intensive forløb målrettet at behandle påforhånd udvalgte sager, der egner sig til behandling af danske jurister udenforudgående kendskab til lokale forhold og til det grønlandske sprog.Der er således afsat 5 mio. kr. og 2014, 8 mio. kr. i 2015 og 7 mio. kr. i2016 til denne ekstraordinære indsats.Det er i den forbindelse Justitsministeriets vurdering, at der vil være behovfor at foretage en ændring af retsplejelov for Grønland.Justitsministeriet agter på den baggrund at udarbejde et lovforslag, somforventes at kunne træde i kraft medio 2014.Justitsministeriet overvejer samtidig, om det pågældende lovforslag tilligeskal indeholde visse andre ændringsforslag, som har til formål at nedbrin-ge mængden af ophobede sager ved kredsretterne og sikre, at sager vedretterne i Grønland på længere sigt kan behandles inden for rimelige sags-behandlingstider og med den fornødne kvalitet.Der vil i så fald være tale om ændringsforslag, som bygger på anbefalingerfra Rådet for Grønlands Retsvæsen.

3.

For så vidt angårkriminalforsorgenkan Justitsministeriet oplyse, at dermed flerårsaftalen for kriminalforsorgens økonomi i 2013-2016 er afsat14,1 mio. kr. med henblik på at afvikle venterkøen til de grønlandske an-stalter. På den baggrund er venterkøen aktuelt nedbragt.Det er på nuværende tidspunkt svært at skønne over, hvilken betydning af-viklingen af de ophobede sager ved kredsretterne får for kriminalforsorgeni Grønland, også fordi der i Grønland nu er mulighed for at anvende sam-fundstjeneste.
3
Justitsministeriet vil løbende følge situationen, og skulle der igen opstå ud-fordringer med venterkø til de grønlandske anstalter, vil ministeriet iværk-sætte initiativer til at nedbringe venterkøen.
4